Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Briefwisseling van brigadier Armand Ghiot, krijgsgevangene in Stalag IIB

Texte petit  Texte normal  Texte grand
17/05/2018 - Publicaties - Algemeen Rijksarchief

In september 1939 neemt Armand Ghiot dienst in het Belgisch leger. Hij wordt – zonder ook maar een schot gelost te hebben – krijgsgevangen genomen en zal de hele Tweede Wereldoorlog doorbrengen in Duitse kampen. Tijdens zijn gevangenschap schrijft hij meer dan 150 brieven aan zijn familie. De brieven werden gepubliceerd door het Algemeen Rijksarchief. Ze vormen een zeldzame getuigenis over de oorlog en zijn aangevuld met foto’s van de jonge krijgsgevangene en een verhaal dat werd geschreven na het conflict.

Om zijn land te dienen en uit hang naar avontuur in een onstabiele internationale context neemt Armand Ghiot in september 1939 dienst in het Belgisch leger. Hij krijgt echter niet de kans ook maar een schot te lossen… Hij had nochtans gedacht om, net zoals zijn vader tijdens de Groote Oorlog, een heldhaftige bladzijde te kunnen toevoegen aan de vaderlandse geschiedenis. Hij zal echter vijf jaar doorbrengen in Duitse kampen, waaronder Stalag IIB, een krijgsgevangenenkamp in Pommeren (vandaag Polen).

Zoals vele Belgische krijgsgevangenen in Duitsland ondergaat Armand Ghiot onopvallend en zonder heldhaftigheid zijn gevangenschap en gehoorzaamt hij zijn bewakers. Hij beschrijft dit bestaan in meer dan 150 brieven aan zijn familie. Ze vormen een zeldzame getuigenis over de oorlog en zijn aangevuld met foto’s van de jonge krijgsgevangene en een verhaal dat werd geschreven na het conflict.

Om de briefwisseling te duiden en de ervaringen van Armand Ghiot in hun context te plaatsen, heeft prof. Bob Moore (universiteit van Sheffield), een expert inzake Belgisch krijgsgevangenschap, een inleiding geschreven.

Het boek

De publicatie is te koop voor € 15,00 in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief, in het Rijksarchief te Luik of via publicat@arch.be.

WILKIN Bernard, (met inleiding door) MOORE Bob, Correspondance du brigadier Armand Ghiot, prisonnier de guerre belge au Stalag IIB (1940-1945), reeks Studies over de Tweede Wereldoorlog 1, publ. 5854, Algemeen Rijksarchief, 2018, € 15,00  (+ eventuele verzendingskosten).

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement