Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Nieuwe inventarissen voor het archief van de kastelen van Roisin en Fontaine l’Évêque

Texte petit  Texte normal  Texte grand
20/09/2017 - Inventarisatie - Publicaties - Rijksarchief te Bergen

Het archief van de kastelen van Roisin en van Fontaine l'Évêque (15e-19e eeuw) werd opnieuw geïnventariseerd en kan geraadpleegd worden in het Rijksarchief te Bergen.

Het archief van het kasteel van Roisin (1410-19e eeuw) beschrijft de geschiedenis van de verschillende families die eigenaar waren van de gelijknamige heerlijkheid. Het bevat stambomen van de families de Roisin, de Robaux, de la Tramerie, de Saint-Aldegonde, de Lovencourt en de Wignacourt. Verschillende stukken gaan over Joseph-Ignace de Sainte-Aldegonde-Noircarmes, die in Versailles aalmoezenier van Lodewijk XV was. In het bestand zitten ook een twintigtal uittreksels van geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten van de familie Bucy, de bondgenoten van de Landa’s. De overige stukken hebben betrekking op de eigendommen van Philippe-Louis de Sainte-Aldegonde-Noircarmes te Montignies-sur-Sambre en op verschillende plaatsen die later deel zijn gaan uitmaken van het Franse departement “Nord”. In enkele documenten komen de Franse dorpjes Masny (Nord) en Pronville (Pas-de-Calais) aan bod.

Het archief van het kasteel van Fontaine-l’Évêque (1426-1850) bevat documenten over de familie Bélière, met name Louis-Joseph Bélière en zijn zoon Adrien-Joseph. Het archief van de heren van Fontaine gaat voornamelijk over de eigendommen van Charles-François de Rodoan, zijn echtgenote Marie-Philippine de Mérode-Westerloo en hun dochter Caroline-Ghislaine, echtgenote van Louis-Marie de Brancas. Het betreft meer bepaald de heerlijkheden Fontaine, Anderlues en Forchies evenals bezittingen in Bray, Estinnes-au-Val, Ghlin, Mont-Sainte-Geneviève, Naast en Souvret, en huizen en gronden in Frankrijk (Aire-sur-la-Lys, Enquin-les-Mines, Escaupont en Saint-Saulve). De documenten van de heren van Leernes beschrijven in hoofdzaak het beheer van goederen. Alle beheerders komen erin aan bod, vanaf Jacques de Croÿ tot Jacques-Charles de Goër de Herve en diens zijdelingse afstammelingen, namelijk Louis-Philippe en Léopold-Marie de Goër de Herve en Louis-Pierre en Émile-Florent de Liedekerke.

Het archief van de kastelen van Roisin en van Fontaine l'Évêque werd respectievelijk in 1958 en 1971 aan het Rijksarchief geschonken door twee leden van familie Bivort de La Saudée. De documenten zijn raadpleegbaar in het Rijksarchief te Bergen.

De inventarissen

De inventarissen zijn te koop in het Rijksarchief te Bergen, in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief of via publicat@arch.be. Je kan ze ook gratis downloaden als pdf.

DE KEYZER Walter, DUMONT Cécile (†) en HONNORÉ Laurent, Inventaires des archives du Château de Roisin (1410-XIXe siècle) et du Château de Fontaine-l’Évêque (1426-1850), reeks Inventarissen Rijksarchief te Bergen nr. 142, publicatie 5767, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2017, € 3,00 (+ eventuele verzendingskosten).

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement