Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Procesdossier over Vlaamse Primitieve Robert Campin naar Rijksarchief te Doornik

Texte petit  Texte normal  Texte grand
04/07/2017 - Aanwinsten - Rijksarchief te Doornik

Het Rijksarchief te Doornik heeft een manuscript op velijn verworven met verwijzingen naar de Doornikse schilder Robert Campin, beter bekend als de Meester van Flémalle. Het procesdossier uit 1427 is een belangrijke en unieke getuigenis van de juridische, politieke en sociale toestand in het Doornik van de 15de eeuw. Bij een brand in het Stadsarchief Doornik in mei 1940 gingen immers bijna 600.000 chirografen in de vlammen op, waaronder ook archieven met betrekking tot Robert Campin.

In de 15e eeuw beleefde Doornik een gouden tijdperk, vooral op artistiek vlak. Robert Campin, een van de Vlaamse primitieven, had er een atelier. In 1427 nam hij er een leerling op die later een van de groten uit de schilderkunst zou worden: Rogier van der Weyden. Op 11 november van dat jaar verscheen Robert Campin samen met twee andere pauvriseurs of armenmeesters voor de rechtbank in Parijs. Als parochianen van de Sint-Pieterskerk te Doornik stonden ze in voor het beheer van de “armentafel”, destijds een vorm van sociale bijstand. Vanaf 1423 werden ambachtslui namelijk betrokken bij het beheer van de stad. Tijdens het proces stonden ze tegenover Arnould de Lielscamp, stalknecht-foerier van koning Karel VII. De fourrie was de dienst die instond voor de bevoorradingen. 

Bijna zes eeuwen later is het procesdossier waarin tweemaal melding wordt gemaakt van Robert Campin terecht gekomen in het Rijksarchief te Doornik. Het stuk werd op een openbare veiling aangekocht door het Fonds Claire & Michel Lemay, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting, van de verkoop op de hoogte gesteld door de vzw Rogier van der Weyden.

Het manuscript op velijn vormt een belangrijke getuigenis uit een sleutelperiode van de Doornikse geschiedenis en vervolledigt ander archief over Campin, waarvan de meeste stukken overigens verloren gingen tijdens een brand in mei 1940. De verwerving van het procesdossier compenseert op symbolische wijze het verlies van de 600.000 chirografen die aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog in het bezit waren van het Stadsarchief Doornik.

Lees meer

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement