Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Familiearchief Wittouck (17de-19e eeuw) raadpleegbaar in het Rijksarchief te Kortrijk

Texte petit  Texte normal  Texte grand
09/02/2017 - Inventarisatie - Aanwinsten - Rijksarchief te Kortrijk

Eind november 2016 schonk de West-Vlaamse familie Wittouck haar in omvang bescheiden, maar historisch waardevolle familiearchief aan het Rijksarchief te Kortrijk. Intussen staat de inventaris online en zijn de stukken raadpleegbaar in onze leeszaal in Kortrijk.

Dit kleine familiearchief beslaat de periode 1615-[2de helft 19de eeuw] en bevat vooral stukken over de gemeenten Hulste (een deelgemeente van Harelbeke) en Ingelmunster, en over de familie van der Gracht.

Tussen de documenten zit onder andere een mooi 18de-eeuws kaartje van het centrum van Hulste, waarop je niet alleen de kerk van Hulste en enkele hoeves herkent, maar ook het inmiddels verdwenen kasteel en de Hoog-Wallegemmolen.

In de loop van de 19de eeuw kwam een aantal archiefstukken in het bezit van Sylvain Wittouck (1838-1924), die in Hulste lange tijd de functie van gemeentesecretaris uitoefende. Het archief werd van generatie op generatie doorgegeven in de familie en uiteindelijk op 14 oktober 2016 aan het Rijksarchief te Kortrijk geschonken door Marie-Paule Wittouck, kleindochter van Sylvain.

Intussen staat de inventaris online en zijn de stukken raadpleegbaar in onze leeszaal in Kortrijk.

   

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement