Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

86-jarige vrouw uit Zuid-Afrika ontdekt dankzij vreemdelingendossier hoe haar vader eruit zag

Texte petit  Texte normal  Texte grand
24/03/2016 - Divers - Algemeen Rijksarchief

Hendrik Reynecke uit Kaapstad, Zuid-Afrika, kwam na vijf jaar speurwerk het vreemdelingendossier van zijn overgrootvader Joseph op het spoor, die in de jaren 1920 in Brussel verbleef. Joseph overleed toen zijn dochter Joan – de grootmoeder van Hendrik – amper twee jaar oud was. In het vreemdelingendossier bleek tot verbazing van heel de familie een pasfoto van Joseph te zitten. Een prachtig (archief)verhaal, in Hendriks eigen woorden.

“Vijf jaar geleden vertelde mijn grootmoeder Joan me dat ze haar vader nooit gekend had. Hij was gestorven toen ze nog heel jong was. De enige informatie die ze over hem had, was zijn naam, beroep en het feit dat hij in België was geboren.  Ze had ooit als klein meisje een schim van haar vader op een groepsfoto van een voetbalploeg gezien, maar een duidelijk beeld van hem had ze nooit gehad. Mijn grootmoeder was maar 15 jaar oud toen ook haar moeder stierf en bleef achter met vele onbeantwoorde vragen over haar familiegeschiedenis. Toen ze me dit vijf jaar geleden vertelde, nam ik me voor om de familiegeschiedenis uit te spitten.

Ik ontdekte dat mijn overgrootvader Joseph geboren werd in Antwerpen, maar de familie emigreerde naar Londen toen Joseph zes jaar was. Hij trok voor zijn studies optometrie naar Amerika en keerde terug naar Engeland om er aan de slag te gaan. Op de ‘Belgische piste’ ging ik niet verder in tijdens mijn onderzoek.

De ontdekking van een advertentie in een Zuid-Afrikaanse krant waarin mijn overgrootvader zijn diensten als optometrist aanprees, leidde me uiteindelijk verder naar België. In de advertentie werd als referentie verwezen naar de ‘Ecole d’optique Brussels’. Ik nam contact op met het Stadsarchief van Brussel en kreeg van hen enkele uittreksels uit het bevolkingsregister doorgestuurd. Ze gaven me ook de gouden tip om navraag te doen bij het Rijksarchief naar het vreemdelingendossier van mijn overgrootvader. En dit bleek effectief aanwezig te zijn in het Algemeen Rijksarchief! Ik liet het dossier digitaliseren en kreeg van kop tot teen kippenvel toen het eind januari 2016 elektronisch werd bezorgd… 

In het vreemdelingendossier bleek een paspoortfoto van mijn overgrootvader te zitten. Ik e-mailde de foto direct door naar heel de familie en belde mijn grootmoeder op, die met verstomming was geslagen. Ik drukte de foto af en na een rit van twee uur kreeg mijn geëmotioneerde grootmoeder voor het eerst haar vader te zien.

Uit het dossier blijkt dat mijn overgrootvader in 1921 van Londen naar Brussel verhuisde. Mijn volgende queeste is te achterhalen wanneer hij vervolgens naar Zuid-Afrika emigreerde. Het moet voor 1930 geweest zijn, het jaar dat mijn grootmoeder werd geboren.  Joseph overleed op 4 oktober 1932 in Mafikent, Zuid-Afrika. Ik ben ook nog volop op zoek naar informatie over de twee halfbroers van mijn grootmoeder.”  Eens je gebeten bent door familiegeschiedenis …

De foto van haar vader heeft intussen een mooie plaats gekregen in de woonkamer van Joan.

   

Leestip

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement