Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Het muziekarchief van de kapittelkerk Sint-Vincentius in Zinnik: uitzonderlijk erfgoed

Texte petit  Texte normal  Texte grand
26/02/2016 - Inventarisatie - Publicaties - Rijksarchief te Bergen

Het muziekarchief van de kapittelkerk Sint-Vincentius in Zinnik heeft uitzonderlijke erfgoedwaarde en kent een lange voorgeschiedenis. Reeds in 1543 liet kroniekschrijver Jacques de Leussauch zich lovend uit over de kunde van de zangers uit zijn streek, die volgens hem konden wedijveren met die van de kathedraal van Kamerijk. Meer dan 13.000 gedrukte en handgeschreven documenten over de muziekgeschiedenis van Zinnik zijn vandaag ontsloten en raadpleegbaar in het Rijksarchief te Bergen.

Vreemd genoeg bleef voor de 15de, 16de en 17de eeuw geen enkel muzikaal document uit Zinnik bewaard. Het geïnventariseerde archief heeft vooral betrekking op de 18de en 19de eeuw. Het bewaarde materiaal oogt desondanks indrukwekkend. Het archief over het cantorschap bijvoorbeeld bestaat uit 6.450 geschreven en 19 gedrukte stukken die samen 993 archiefbestanddelen vormen.

In totaal zijn 1.998 archiefbestanddelen of ongeveer 13.000 geschreven en gedrukte documenten over tweehonderd jaar Zinnikse muziekgeschiedenis ontsloten voor onderzoek. Een zo rijk en homogeen muziekarchief is eerder zeldzaam…

Het muziekarchief van de kapittelkerk Sint-Vincentius in Zinnik bestaat uit drie types archief: 

  1. Het grootste gedeelte, zowat 50% van het totale bestand, gaat over het kapittel van Sint-Vincentius. Het omvat handgeschreven en gedrukte muziekstukken (koorboeken, partituren, opgesplitste stukken) met liturgisch werk uit de 18de eeuw.
  2. Een tweede gedeelte betreft de parochie van Sint-Vincentius (27% van het bestand) en bestaat uit dezelfde soort muziekstukken maar dan uit de 19de en 20ste eeuw. Het bevat naast een liturgisch repertorium ook religieuze gezangen in het Latijn en in de volkstaal.
  3. Het derde deel is heterogener en werd gevormd door verschillende muziekverenigingen (23% van het totale bestand). In dit derde deel zijn (vaak onvolledige) handgeschreven en gedrukte documenten terug te vinden die betrekking hebben op muziekuitvoeringen uit de 19de eeuw.

Het muziekarchief van de kapittelkerk van Sint-Vincentius in Zinnik kan worden geraadpleegd in het Rijksarchief te Bergen. De inventaris kwam tot stand met de steun van het Franse Institut de Recherche en Musicologie (CNRS - UMR 8223) en van de vereniging Harmonia Sacra uit Valenciennes. In dit kader verwelkomde het Rijksarchief te Bergen in mei 2015 het evenement Rencontres musicologiques de Valenciennes.

Inventaris

De inventaris telt 284 bladzijden en is te koop in het Rijksarchief te Bergen, in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief of via publicat@arch.be. Hij kan ook gratis worden gedownload in pdf.
Een volledige lijst met de publicaties van het Rijksarchief vind je op http://webshop.arch.be.

GUILLOUX Fabien, Inventaire des archives musicales de la collégiale Saint-Vincent de Soignies ((1611) 1700-1890 (1945)), reeks Inventarissen Rijksarchief te Bergen nr.132, publ. nr. 5561, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2016, 284 blz., € 14,00  (+ eventuele verzendingskosten).

Interessante links

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement