Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Archief van het Gemeentekrediet overgebracht naar het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier

Texte petit  Texte normal  Texte grand
25/02/2016 - Aanwinsten - Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier

Eind januari 2016 werd het archief van het Gemeentekrediet (later Dexia en vandaag Belfius) overgebracht naar het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier. Het archief heeft een omvang van bijna 270 strekkende meter, beslaat de periode 1859-2015 en vormt een mooie aanvulling op de andere archieven van Belgische banken die reeds worden bewaard in het ARA2.

Een hele groep historici en medewerkers van Belfius (Renaud Gahide, Patrick Gillard, Patrick Van Nieuwlandt, Guy Willems, Jan Vermaut) heeft veel tijd en energie besteed aan het ordenen, inventariseren en verpakken van het archief van een instelling die – ondanks de recente bankencrisis – mee de naam en faam van de Belgische financiële sector heeft gevestigd.

Het archief beslaat de periode 1859-2015 en overeenkomstig de 30-jaar-regel van de archiefwetgeving zijn de documenten vrij raadpleegbaar voor de periode 1859-1986.

Wie de economische ontwikkeling van België of de evoluties in de banksector wil bestuderen, vindt zeker zijn gading in het ARA2. Het depot Joseph Cuvelier bewaart archief van de Generale Maatschappij, van de Bank ING (voorheen Bank van Brussel en Bank Brussel-Lambert) en voortaan dus ook van het Gemeentekrediet.

Leestip

 Inventaris ‘Bankencommissie’ gepubliceerd

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement