Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Bob Morane in het Rijksarchief te Doornik

Texte petit  Texte normal  Texte grand
23/06/2011 - Inventarisatie - Aanwinsten - Rijksarchief te Doornik

In 2011 schonk Henri Vernes, pseudoniem van Charles Dewisme, op 93-jarige leeftijd zijn literair archief aan het Rijksarchief te Doornik.

Henri Vernes werd geboren in Ath in 1918 en grootgebracht door zijn grootouders, die een slagerij uitbaatten in Doornik. In 1953 gaf hij gestalte aan het personage van Bob Morane, op vraag van J.-J. Schellens, de toenmalige directeur literatuur van uitgeverij Marabout. Schellens was voor zijn nieuwe reeks ‘Marabout-Junior’ namelijk op zoek naar een auteur die een ‘vervolgpersonage’ uit zijn pen kon toveren.

Inmiddels zijn meer dan 200 Bob Morane-verhalen van de persen gerold. De avonturen die hij beleeft, spelen zich af over heel de planeet, en zelfs buiten ons melkwegstelsel, want science fiction is één van de ingrediënten van deze succesreeks. Een aantal titels uit de serie werd trouwens in niet minder dan 18 talen vertaald!

Het waardevolle archief van Henri Vernes bestaat uit de typoscripten (met aantekeningen) van alle uitgaven van Bob Morane, zowel de romans als de stripverhalen, en bevat ook diverse artikels, lezersbrieven en videomateriaal.

Het archief is vooralsnog niet raadpleegbaar. We houden u op de hoogte van de publicatie van de inventaris!

Leestip

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement