Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Casimir Zagourski en Verdwijnend Afrika: een dubbellezing

Texte petit  Texte normal  Texte grand
12/12/2022Université Saint-Louis - Plantentuinlaan 43 - 1000 Brussel - Lokaal P61Openingsuren:

Van 12 tot 14 uur.

Tarieven: Gratis toegangContact : -

Op 12 december 2022 nemen Anne Cornet (AfricaMuseum) en Nathalie Tousignant (USLB - CRHiDI) tijdens een middaglezing verschillende onderzoeksperspectieven op 'Verdwijnend Afrika' van Casimir Zagourski onder de loep. Plaats van afspraak is de de Université Saint-Louis in Brussel. Sinds vorig jaar zijn Zagourski's etnografische foto's van Centraal-Afrika, bewaard in het Rijksarchief Namen, raadpleegbaar via de online zoekomgeving van het Rijksarchief.

In 2021 werd het fotoarchief van Casimir Zagourski, een baanbrekende fotograaf van Centraal-Afrikaanse volkeren en gebruiken, aan het Rijksarchief Namen geschonken. De circa 400 foto’s, sinds vorig jaar online raadpleegbaar, vormen het reservoir van beelden waaruit Zagourski putte om zijn bekende album Verdwijnend Afrika te maken.

Van 19 december 2022 tot 23 januari 2023 kan je in het Rijksarchief Namen de tentoonstelling L'Afrique centrale dans l'objectif ontdekken, die in hoofdzaak foto's van Casimir Zagourski toont. De toelichting bij deze tentoonstelling, georganiseerd door het Musée africain van Namen, werd geschreven door historici, waaronder Anne Cornet. Nathalie Tousignant, die de foto's van Zagourski in het kader van een cursus analyseerde, greep de expo aan om met haar studenten verschillende hypotheses uit te testen om de manier waarop Zagourski naar de door hem vereeuwigde Afrikanen keek, te analyseren en te begrijpen. Vanuit deze verschillende invalshoeken werd een hernieuwde biografische nota over de fotograaf geschreven. Het gaat om de eerste stap van een groter onderzoek, onder meer naar de opsporing, raadpleging en analyse van onuitgegeven (foto)archieven.

De dubbellezing van Anne Cornet en Nathalie Tousignant op 12 december 2022 om 12 uur in de Université Saint-Louis in Brussel beschrijft de weg die dit onderzoek tot nog toe aflegde, inclusief impasses, successen en nog te verkennen wegen (contacten met historici in Polen, raadpleging van administratieve archieven of de dagbladpers in Leopoldville, ...). 

De dubbellezing wordt georganiseerd door het CRHiDI (Centre de recherches en histoire du droit, des institutions et de la société).

Programma

  • Lunch
  • Welkom en inleiding van de sprekers
  • Lezingen
  • Discussie
  • Registratie vereist

Meld je aan

Deelname aan deze Midi du CRHiDI, inclusief lunch, is gratis, maar inschrijving is verplicht. Laat via dit formulier vóór 8 december 2022 weten of je erbij bent.

Inventaris en foto's online

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement