Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Ontdek onze nieuwe genealogische website!

Texte petit  Texte normal  Texte grand
17/01/2023 - Digitalisering - Divers

Goed nieuws voor doorwinterde genealogen en al wie op zoek wil gaan naar sporen van zijn of haar voorouders: de nieuwe website met de genealogische bronnen van het Rijksarchief staat online! De zoekrobot bevat ruim 38,6 miljoen pagina's met geboorte-, doop-, huwelijks-, overlijdens- en begrafenisakten evenals de tienjarige tafels voor heel België. Alle bronnen zijn gratis raadpleegbaar. We hopen dat deze langverwachte lancering alle verwachtingen inlost!

Met dit nieuw genealogieportaal wil het Rijksarchief in de eerste plaats het genealogisch onderzoek faciliteren in 28.527 parochieregisters (tot 1796) en 36.780 registers van de burgerlijke stand (vanaf 1796), zowel gedigitaliseerde originelen als microfilms. Daartoe werd een nieuwe interface ontwikkeld die een snellere raadpleging en een vlottere weergave mogelijk maakt én waarmee je akten kan downloaden. Zoals voorheen moet je ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de gedigitaliseerde akten

Lees in deze handleiding hoe alles in zijn werk gaat.

Wat is er nieuw?  

Vereenvoudigde opzoekingen  

Voortaan moet je niet meer weten in welke provincie of arrondissement de gemeente of de parochie gelegen is waarover je opzoekingen wil doen. Het volstaat om de eerste letters van een gemeente in te geven en er verschijnt een keuzemenu. Daarnaast is er een alfabetische lijst van alle gemeentes beschikbaar.

Een nieuwe viewer

Met de nieuwe viewer heb je sneller toegang tot de akten. De viewer verschijnt zodra je bent ingelogd. Lees meer over de werking ervan in de online handleiding.

Gratis downloaden van de akten  

Via de nieuwe website kan je dagelijks tot 100 beelden downloaden van geboorte-, doop-, huwelijks-, overlijdens- en begrafenisakten. Het downloaden is gratis, maar er werd een limiet ingesteld.

Let wel dat er een gebruikersvergoeding verschuldigd is aan het Rijksarchief als je akten wil reproduceren in een publicatie. Je vindt de tarieven voor reproductie en voor de gebruikersvergoeding hier op de algemene website van het Rijksarchief.

Update van de burgerlijke stand  

Op de nieuwe genealogische website werden 2,2 miljoen pagina’s inzake burgerlijke stand toegevoegd: bijkomende akten van verschillende gemeentes, akten die ontbraken in sommige registers en correcties van fouten die ons werden gemeld via het contactformulier.

In de toekomst zal de website regelmatig updates krijgen.

Zoals najaar 2022 aangekondigd werd vorige herfst in de Rijksarchieven van Bergen, Beveren en Leuven begonnen met de digitalisering van de registers van de burgerlijke stand van 1910 tot 1950. In onze nieuwsrubriek vind je hierover meer informatie.  

Ontbrekende parochieregisters

Voortaan zie je op de genealogiewebsite welke parochieregisters ontbreken. Als we die informatie hebben, vermelden we ook hoe het betrokken register verloren is gegaan (bijvoorbeeld door brand, oorlog, enz.).

Vaak beginnen parochieregisters te lopen vanaf de oprichting van een parochie. De contextuele informatie is nog niet volledig, maar kan toch al een meerwaarde bieden. We blijven trouwens nog altijd zoeken naar verloren gewaande archieven!

Permanente links

De links naar de gedigitaliseerde beelden van de nieuwe genealogiewebsite zijn blijvend. Op termijn zullen de parochieregisters en registers van de burgerlijke stand enkel nog doorzoekbaar zijn via het nieuwe webadres https://genealogie.arch.be. Zoals eerder aangekondigd zal je dus in je stamboom of eigen website de URL’s naar de registers moeten aanpassen.  

Praktisch: hoe krijg je toegang tot de genealogiewebsite?  

Hoe maak je een stamboom?  

  • Op onze genealogiewebsite vind je heel wat tips over hoe je aan opzoekingen moet beginnen.  
  • De online parochieregisters eindigen in 1796.
    De online registers van de burgerlijke stand starten vanaf 1796.
  • Via de zoekrobot Zoeken naar personen vind je ook meer dan 42 miljoen namen die werden overgenomen uit akten die door de vrijwilligers van het Rijksarchief werden geanalyseerd.  Die niet exhaustieve databank kan je een duwtje in de rug geven bij je opzoekingen. De zoekrobot zal de komende maanden nog worden uitgebreid.  
  • Op onze website vind je ook een overzicht van onze andere online archieven.  
  • Het Rijksarchief bewaart meer dan 370 km archief in 20 vestigingen over heel België. Ongeveer 2 % van onze collecties is online doorzoekbaar. Aarzel dus zeker niet om ook een bezoekje te brengen aan een van onze leeszalen om andere archiefbestanden te raadplegen waarin je inlichtingen over je familiegeschiedenis kan terugvinden. Er is altijd een rijksarchiefleeszaal in je buurt! Om een overzicht te krijgen van die vele archieven kan je gebruik maken van de zoekrobot Zoeken naar archieven.

Veel zoek- en vindplezier!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement