Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Gouden vrijwilligers in tijden van (waters)nood

Texte petit  Texte normal  Texte grand
07/10/2021 - Restauratie - Rijksarchief te Luik

Na de overstromingen in de provincie Luik waren onder meer de archieven van het Protestants Centrum van Nessonvaux geïmpacteerd door het water van de Vesder. De documenten werden overgebracht naar het Rijksarchief Luik en gedroogd door leden van de Protestantse Gemeenschap en vrijwilligers uit heel België van het Belgische Blauwe Schildcomité, bijgestaan door vrijwilligers van de Bouclier Bleu France.

Een droogtent?!

Om te drogen moeten tussen de bladzijden van de archieven maximaal vloeibladen worden geplaatst. Deze blotters moeten gedurende enkele weken regelmatig worden vervangen. Leden van het Protestants Centrum en vrijwilligers van Blue Shield zijn dit al weken aan het doen in het Rijksarchief Luik en zullen dit blijven doen zolang als nodig.

Ze maken gebruik van een droogtent, door een in Occitanië gevestigde restauratiedienst in leen gegeven aan het Belgische Blauwe Schildcomité. Een vrijwilliger heeft de tent zo'n 1200 km noordelijker, in het Rijksarchief Luik dus, opgesteld om het drogen van de beschadigde archieven te bespoedigen.

Lees meer

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement