Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

23 registers van het leenhof van het Land van Dendermonde online

Texte petit  Texte normal  Texte grand
11/05/2021 - Digitalisering - Rijksarchief te Gent

De archieven uit de regio Dendermonde werden tijdens WO I zwaar geteisterd. Bronnen die de tand des tijds wél overleefden, moeten dus gekoesterd worden. 23 registers van het leenhof van het Land van Dendermonde, bewaard in het Rijksarchief Gent, werden op vraag van een lezer online gezet.

Het gaat om basisregisters van het leenhof: leenboeken en registers van denombrementen, waarin alle lenen die van het leenhof afhingen, worden beschreven, met vermelding van “eigenaar” (leenman), ligging, financiële en andere rechten en plichten, eventuele achterlenen, … Bijzonder waardevolle informatie, dus!

Eens temeer bewijzen deze documenten trouwens de grilligheid van het ancien régime. Niet alleen zijn ze van belang voor het gebied rond Dendermonde.  Ze leiden lezers ook tot onverwachte plekken. Zo was de heerlijkheid Mortaenschen (Mortaigne) in het West-Vlaamse Ardooie – toen het zuidelijkste puntje van de kasselrij Brugse Vrije – een leen dat werd gehouden van het leenhof van Dendermonde. De vierschaar van Mortaenschen zetelde in het dorpscentrum, op de “Mortangschen Dam”: de buurt van de huidige Eekhoutstraat en Kaaistraat, ten (noord)oosten van de kerk. Deze heerlijkheid had op haar beurt 26 achterlenen, te situeren in Ardooie, Koolskamp, Pittem, Meulebeke en Gullegem. Elk op ruim 60 km van Dendermonde verwijderd!

   

 

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement