Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Nieuw in www.cartesius.be: duizendtal kaarten van Bergen en omstreken

Texte petit  Texte normal  Texte grand
26/09/2018 - Onderzoek - Digitalisering - Rijksarchief te Bergen

Het Rijksarchief heeft via Cartesius een duizendtal kaarten van het Rijksarchief te Bergen online geplaatst. De rijke kaartencollectie is één van de weinige bestanden van het Rijksarchief te Bergen die de brand van 1940 overleefde.

Belangrijke instellingen zoals de Raad en de Staten van Henegouwen of het Sint-Waldetrudiskapittel van Bergen lieten vele, vaak oude, kaarten na. De bijhorende archieven gingen verloren tijdens de brand in 1940.

Vooral een aantal figuratieve voorstellingen uit de 16e eeuw vallen op. De kaarten en plannen, waarvan de nummers 1-1030 nu zijn toegevoegd aan Cartesius, hebben in hoofdzaak betrekking op Henegouwen.

Maar aangezien in het Rijksarchief te Bergen een aantal archieven van instellingen werden bewaard die een veel ruimer gebied bestreken, zoals de commanderij van Chantraine, komen ook andere regio's aan bod.

Enkele voorbeelden:

Hoe kan je de kaarten opzoeken in Cartesius?

Heb je nog geen ervaring met opzoekingen via de Cartesius-website? Bekijk dan eerst onze instructievideo. Ga vervolgens naar www.cartesius.be en zoom in op de provincie Henegouwen, waarbij je het Rijksarchief kan selecteren als verantwoordelijke instelling. Om je zoekresultaten nog te verfijnen, kan je de periode ingeven waarvoor je kaarten te zien wil krijgen.

Lees meer

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement