Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De verzameling eretekens van de Eerste Wereldoorlog staat online

Texte petit  Texte normal  Texte grand
25/09/2018 - Inventarisatie - Digitalisering - Algemeen Rijksarchief

Het Algemeen Rijksarchief bewaart meer dan 600 eretekens uit de periode van de Eerste Wereldoorlog. Deze getuigenissen van het Belgisch patriottisme tijdens WO I werden gefotografeerd en kunnen voortaan online bekeken worden via de zoekrobot van het Rijksarchief.

Charles Lefébure (1862-1943) was privésecretaris van ondernemer Ernest Solvay en één van de belangrijkste Belgische numismatici van de 20e eeuw. Hij was bevriend met talrijke zegelsnijders en legde vanaf 1914 een indrukwekkende collectie penningen aan van diverse aard. In 1924 besloot hij zijn verzameling grotendeels toe te vertrouwen aan het Penningkabinet van de Koninklijke Bibliotheek, maar een deel schonk hij in 1926 aan het Oorlogsarchief, bewaard in het Algemeen Rijksarchief. Daar zijn de eretekens de afgelopen tijd gedigitaliseerd en sinds kort ook raadpleegbaar via onze zoekrobot.

De medailles, die werden vervaardigd door talrijke kunstenaars uit het hele land, getuigen van het Belgisch patriottisme tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast illustreren ze liefdadigheidswerken of het eerbetoon dat gemeenten na de wapenstilstand brachten aan hun oorlogsslachtoffers.

   

Online raadpleging

Je kan de gedigitaliseerde eretekens bekijken in elke leeszaal van het Rijksarchief (in de digitale leeszaal), maar ze zijn ook online raadpleegbaar. Let op: om de digitale beelden online te kunnen bekijken, moet je geregistreerd zijn in de zoekrobot. De eerste keer? Hier vind je meer info.

Reproducties

Wil je een reproductie van een ereteken en/of wil je een reproductie gebruiken in een publicatie? Stuur een mailtje naar repro@arch.be.

De tarieven voor reproducties en gebruiksrechten vind je hier.

Inventaris

De inventaris is raadpleegbaar via de zoekrobot van het Rijksarchief. Je kan de inventaris ook gratis downloaden via onze webshop.

WILKIN Bernard, Inventaire de la Collection de médailles concernant la Première Guerre mondiale (1914-1930)reeks Inventarissen Algemeen Rijksarchief nr. 645, publ. 5872, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2018.

Meer info over de Eerste Wereldoorlog ?

Raadpleeg ons online dossier met overzichten van archiefbestanden, publicaties, events en projecten over de Eerste Wereldoorlog.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement