Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

www.BelgiumWWII.be: dé online afspraak over het Belgische oorlogsverleden

Texte petit  Texte normal  Texte grand
27/09/2017 - Divers - CegeSoma – Studiecentrum Oorlog en Maatschappij

Belgium WWII is een nieuw online platform dat volledig gewijd is aan België tijdens de Tweede Wereldoorlog. In tijden van fake news, onbetrouwbare en ongecontroleerde informatie, stelt het CegeSoma een online platform voor dat kwaliteitsvolle informatie biedt over gevoelige feiten uit de Tweede Wereldoorlog.

Hoewel WWII meer dan 70 jaar geleden is afgelopen, weegt het conflict nog steeds op onze maatschappij. Het blijft voer voor debat en controverse, zowel op maatschappelijk niveau als in familiekring. Het CegeSoma werd opgericht in 1967 om documenten en archieven over WWII in België te verzamelen, bewaren en inventariseren. Vandaag is het CegeSoma meer dan ooit overtuigd van het belang van deze missie.

De website Belgium WWII heeft de ambitie om aan eenieder betrouwbare, beknopte en verstaanbare informatie te bieden over ons Belgische oorlogsverleden. In dit stadium focust het platform op twee gevoelige en complexe thema’s: enerzijds de collaboratie en repressie; anderzijds de justitie in oorlogstijd. Andere thema’s zullen volgen: het verzet, het dagelijks leven, de vervolgingen en de herinneringskwesties.

Het CegeSoma verkiest een historische benadering bestemd voor een breed publiek. Het platform maakt gebruik van verschillende digitale media om kennis over te dragen en om het publiek, in al zijn diversiteit, het conflict te laten begrijpen:

  • Belgium WWII biedt journalisten en politici, geconfronteerd met de geschiedenis van dit conflict, betrouwbare en beknopte teksten, geschreven door specialisten, om ons oorlogsverleden te begrijpen en te interpreteren.
  • Belgium WWII biedt onderzoekers en studenten (van het secundair onderwijs tot de universiteit) de mogelijkheid om de talloze begrippen verbonden met dit conflict beter te begrijpen. Aan leerkrachten geschiedenis stelt het platform pedagogische dossiers ter beschikking over essentiële leerstof uit het leerplan voor het zesde middelbaar.
  • Belgium WWII biedt het grote publiek nieuwe formats voor geschiedenis. Op een creatieve manier combineert het platform verschillende tools en media. Animatiefilms, virtuele tentoonstellingen en boeiende individuele oorlogsportretten laten het publiek ons oorlogsverleden op een nieuwe en meeslepende manier ontdekken.

De website is volledig beschikbaar in het Nederlands en het Frans. Bepaalde bijdragen verschijnen eveneens in het Duits.

Digital Storytelling

Het platform combineert verschillende media en digitale tools: archiefvideo's en animatievideo's, interviews met specialisten, audiocapsules en archieffoto's, maar ook interactieve grafieken en links.

Digitale encyclopedie

Via oorlogsportretten kan de bezoeker doorklikken naar een ‘digitale encyclopedie’. Gespecialiseerde historici schreven de teksten voor deze gids boordevol informatie. De lemma’s worden geïllustreerd aan de hand van archiefstukken, interviews, foto’s, grafieken, schema’s, een bibliografie en weblinks.

Het projectteam

  • Realisatie: Margot Brulard en Tamar Cachet
  • Coördinatie: Chantal Kesteloot
  • Begeleidend wetenschappelijk comité: Sébastien Dubois (Rijksarchief), Bruno De Wever (UGent), Koen Aerts (UGent), Xavier Rousseaux (UCL), Jonas Campion (UCL), Christoph Brull (ULg).

Het project Belgium WWII, een partnerschap van het Algemeen Rijksarchief, het CegeSoma, de Universiteit Gent en de Université catholique de Louvain-la-Neuve, werd gefinancierd door de POD Wetenschapsbeleid (Belspo) in het kader van de BRAIN-projecten (Belgian Research Action through Interdisciplinary Networks).

De lancering

       

       

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement