Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De eer van Liedekerke op 8 juni 1440

Texte petit  Texte normal  Texte grand
08/06/2017 - Aanwinsten - Rijksarchief te Leuven

In 1440 organiseerde de Sint-Jorisgilde in Gent een groot schuttersfeest: 580 schutters en meer dan 50.000 kijklustigen zakten hiervoor tussen 5 en 8 juni 1440 af naar Gent. Ook de Sint-Jorisgilde van het bescheiden Liedekerke was ingeschreven, maar hun deelname stuitte op een veto van de delegatie uit Luik. Het vlammend verweerschrift van de Liedekerkenaren werd begin juni 2017 in bewaring gegeven bij het Rijksarchief te Leuven.

In 1440 organiseerde de Sint-Jorisgilde in Gent een groot schuttersfeest waaraan meer dan 50 voetbooggilden deelnamen. Het moet een geweldig schouwspel geweest zijn: 580 schutters en meer dan 50.000 kijklustigen zakten hiervoor tussen 5 en 8 juni 1440 naar Gent af. Ook de Sint-Jorisgilde van het bescheiden Liedekerke was ingeschreven, maar hun deelname verliep niet zonder problemen.

Na de lottrekking (die bepaalde wie tegen wie kampte) stelde de delegatie uit Luik zijn veto tegen de schutters van Liedekerke omdat die afkomstig waren uit “een wilt velt dorp” (!), en bijgevolg onwaardig als tegenstander in dit prestigieus toernooi. Uiteraard lieten de Liedekerkenaren niet over zich heen lopen. Ze stelden een vlammend verweerschrift op waarin ze hun belangen verdedigden en de onbeschoftheid van de Luikenaars aan de kaak stelden.    

Enige tijd geleden werd dit document aangekocht door Jozef Dauwe, gedeputeerde voor de provincie Oost-Vlaanderen, die het op zijn beurt aan de gemeente Liedekerke schonk. Die liet het document restaureren en gaf het vorige week in bewaring bij het Rijksarchief te Leuven. De verdediging van de in hun eer gekrenkte Liedekerkenaren uit 1440 is op die manier voor de eeuwigheid (of toch ongeveer) bewaard.

Het Rijksarchief te Leuven is bijzonder opgetogen over deze uitzonderlijke aanwinst, en is zowel de heer Jozef Dauwe als de gemeente Liedekerke erkentelijk voor deze mooie geste.

De uitkomst van het conflict is niet gedocumenteerd.

 

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement