Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Een nieuw zoekinstrument voor notariskantoren, genealogen en andere onderzoekers uit de regio Bergen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
10/08/2016 - Inventarisatie - Publicaties - Rijksarchief te Bergen

Het Rijksarchief heeft een inventaris gepubliceerd met alle notarisminuten die worden bewaard in het Rijksarchief te Bergen: een zoekinstrument op maat van notariskantoren, genealogen en andere onderzoekers.  

Notarissen zijn wettelijk verplicht hun minuten van meer dan 75 jaar over te brengen naar het Rijksarchief. De Rijksarchieven in België, waaronder het Rijksarchief te Bergen, beschikken dus over een groot volume notarisarchief.

De inventaris van de minuten van de notarissen die in het verleden werkzaam waren in de vroegere arrondissementen Bergen en Charleroi is een onmisbaar onderzoeksinstrument voor notariskantoren die bij het Rijksarchief kopieën van notariële akten willen opvragen. Dankzij de inventaris kunnen ze hun vraag veel gerichter stellen zodat kostbare tijd gewonnen wordt.

Voor heemkundigen, genealogen en andere onderzoekers bieden de minuten van de notarisakten talloze mogelijkheden om opzoekingen te verrichten i.v.m. de geschiedenis van economie, samenleving, religie, mentaliteit, kunst, intellectueel leven, families, enz.

Het Rijksarchief te Bergen bewaart de notarisminuten van meer dan 800 notarissen uit de voormalige gerechtelijke arrondissementen Charleroi (Aiseau, Anderlues, Binche, Chimay, enz.) en Bergen (Baudour, Brugelette, 's-Gravenbrakel, Chièvres, Silly, enz.). In totaal gaat het om meer dan 2.600 strekkende meter archief uit de periode 1609-1969.

Akten en repertoria ouder dan 100 jaar zijn vrij raadpleegbaar. Voor notarisakten jonger dan 100 jaar gelden specifieke raadplegingsmodaliteiten.

De inventaris

De (Franstalige) inventaris vermeldt de namen van de notarissen in alfabetische volgorde. Voor elke notaris worden de minuten beschreven in chronologische volgorde en elke materiële eenheid (gebonden volume of bundel) heeft een identificatienummer. Volgende indexen vergemakkelijken het opzoekingswerk in de inventaris:

  • Een alfabetische lijst van de notarissen, waarmee snel de bewaarplaats van hun archief kan worden teruggevonden (het Rijksarchief te Bergen of een notariskantoor indien de minuten nog niet werden overgebracht naar het Rijksarchief).
  • Per gemeente/dorp een lijst van de notariskantoren, waarmee voor elk kantoor de identiteit van de opeenvolgende notarissen kan worden opgezocht.

De inventaris bestaat uit twee delen en telt in totaal 1.137 bladzijden. De twee delen zijn te koop voor € 50,00 in het Rijksarchief te Bergen, in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief of via publicat@arch.be. De publicatie kan ook gratis worden gedownload in pdf-formaat via de website van het Rijksarchief.

Honnoré Laurent, Inventaire des archives des notaires des anciens arrondissements judiciaires de Charleroi et de Mons 1609-1969, reeks Inventarissen Rijksarchief te Bergen nr.136, publicatie nr. 5604, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2016, € 50,00 (+ eventuele verzendingskosten).

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement