Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

An offer you can’t refuse! Het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren verwerft het bedrijfsarchief van Philippe Neerman

Texte petit  Texte normal  Texte grand
20/08/2015 - Aanwinsten - Rijksarchief te Beveren

Het Designmuseum Gent droeg in juli 2015 het omvangrijke en bijzonder waardevolle bedrijfsarchief van de Belgische industrieel designer Philippe Neerman over aan het Rijksarchief. Vier grote verhuiswagens waren nodig om het volledige bestand in het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren te krijgen.

Het Rijksarchief voert de laatste jaren een strenge verwervingspolitiek met betrekking tot privaatrechtelijke archieven, en in het bijzonder bedrijfsarchieven. Toch was het aanbod van het Designmuseum Gent en het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven om het archief van Philippe Neerman, sinds 2004 bewaard in het Designmuseum Gent, op te nemen in de collectie bedrijfsarchieven van het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren an offer you can’t refuse.

De naam Philippe Neerman (1930-2011) doet misschien niet bij iedereen een belletje rinkelen, maar in de wereld van het industrieel design was - en is - Neerman een grote naam. Hij was een van de eerste Belgische industrieel ontwerpers met een Europese uitstraling. In 1970 richtte hij in Kortrijk zijn eigen ontwerpbureau op: Industrial Design Planning Office Philippe Neerman & Co (I.D.P.O). Neerman specialiseerde zich in transportmiddelen voor openbaar vervoer. Hij werkte onder andere mee aan de metroprojecten van Brussel, Lyon en Marseille.

Het archief, dat meer dan 300 strekkende meter omvat, beslaat de volledige loopbaan van Neerman (1946-1999) en bevat zowel documenten als plannen, tekeningen, foto’s, dia’s en maquettes. In samenwerking met het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven zal de komende maanden een kwalitatieve microselectie worden uitgevoerd en zal het archief in een later stadium, volgens de regels van de kunst, worden ontsloten.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement