Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De paasklokken van Macamic (Canada) komen uit … België!

Texte petit  Texte normal  Texte grand
02/04/2015 - Inventarisatie - Divers - Rijksarchief te Saint-Hubert

Dit weekend luiden de paasklokken. In het Canadese stadje Macamic heeft het Paasfeest alvast een Belgisch tintje. De klokken die er zondag luiden, werden 65 jaar geleden in de provincie Luxemburg gegoten, zoals mag blijken uit het archief…

Maar liefst zes generaties van de families Causard, Causard-Slégers en Slégers (1832-1970) uit Tellin (provincie Luxemburg) hebben honderden klokken gegoten voor kerken, kapellen, kloosters, gemeentebesturen (bijvoorbeeld voor scholen) en zelfs voor bedrijven en particulieren.

In België werden in die anderhalve eeuw meer dan 3500 klokken geleverd. Het netwerk van Belgische missionarissen (Scheutisten, Oblaten, Jezuïeten) opende voor de Luxemburgse klokkengieters ook markten in Afrika, Azië, Oceanië en Zuid-Amerika.

Een aantal klokken van de Luxemburgse gieterij kwam ook terecht in Noord-Amerika, onder meer in Canada, waar werd samengewerkt met de Société Dominique Cogné, een gespecialiseerd bedrijf in de rue Marquette te Montréal.

In het kader van onderzoek naar de exacte identiteit van de klanten van de gieterij heeft het Rijksarchief contact opgenomen met het stadje Macamic in Québec.

Tot vorige maand stonden op de website van de stad Macamic reeds een aantal uittreksels uit het parochiearchief met gegevens over het ophangen en wijden van de klokken uit België. Na gegevensuitwisseling met het Rijksarchief werd die informatie onlangs aangevuld met stukken die de volledige voorgeschiedenis reconstrueren van de klokken van Macamic, vanaf de bestelling tot de verscheping vanuit Antwerpen. Deze documenten komen uit het archiefbestand Fonds des archives de la fonderie Causard-Slégers, de Tellin (1843-1970), bewaard in het Rijksarchief Aarlen

Lees meer

Update pagina: 17 mei 2022

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement