Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Archives, I presume? Sporen van een koloniaal verleden in een virtuele tentoonstelling van het Rijksarchief

Texte petit  Texte normal  Texte grand
14/09/2010 - Algemeen Rijksarchief

Het Rijksarchief bewaart een groot aantal archieven over de koloniale geschiedenis van de Democratische Republiek Congo en de mandataire geschiedenis van Rwanda en Burundi. Met de virtuele tentoonstelling www.expocongo.be zette het Rijksarchief in 2010 dit rijke materiaal in de kijker.

125 jaar geleden, in februari 1885, maakte de bilateraal erkende ‘Association Internationale du Congo’ van koning Leopold II zijn opwachting op de internationale scène. De “nouvel État du Congo” werd op de Conferentie van Berlijn een veelbelovende toekomst toegedicht. De weg werd vrijgemaakt voor de exploitatie van dit fantastisch stukje van de Afrikaanse taart. Men bouwde aan een koloniaal economisch imperium en opende dit zogenaamd ongerept hart van Afrika voor de westerse wetenschap. Maar, wat had dit alles tot gevolg voor de autochtone bevolking?

In het tweede luik van de virtuele tentoonstelling komt het streven van de koloniale drietand – staat, kerk en bedrijfsleven – naar het creëren van een modelkolonie aan bod. De Belgen bewezen zich als volleerde kolonisatoren en investeerden onder andere in tal van sociale en medische initiatieven. Maar welke agenda’s gingen hierachter schuil?

Per thema kan u enkele punten uit ‘een’ koloniale geschiedenis bekijken. In totaal zijn om en bij de 400 beelden in de virtuele tentoonstelling verwerkt.  

Neem een kijkje op www.expocongo.be!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement