Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Schrift-ure 2022: Finale Kampioenschap Paleografie

Texte petit  Texte normal  Texte grand
01/10/2022Publiekscentrum van Het Utrechts Archief: Hamburgerstraat 28, 3512 NS Utrecht, NederlandOpeningsuren:

Van 14.00 tot 17.30 uur.

Tarieven: Gratis toegangContact : Joke.Verfaillie@arch.be -

Op zaterdag 1 oktober 2022 vindt de finale van de eerste Vlaams-Nederlandse paleografiewedstrijd plaats in Utrecht, dat dit jaar 900 stadsrechten viert. Paleografie (het kunnen lezen van oude handschriften) is niet alleen belangrijk voor onderzoekers, het is ook gewoon spannend voor iedereen die van geschiedenis en taal houdt. Wie wordt de beste paleograaf van Vlaanderen en Nederland?

De selecties

De opdrachten van de voorronde (tussen 16 mei en 16 juni op Wat staat daer?) waren behoorlijk pittig. Van de 125 deelnemers die alle opdrachten hebben afgewerkt, zijn de 38 beste voor de finale geselecteerd, waarvan 15 in de categorie van de -25-jarigen. Met die jeugdige belangstelling zijn we bijzonder blij. Afgaande op de mailadressen schatten we dat een kleine helft van de deelnemers uit België afkomstig is.

De jury

De finale gaat door in het publiekscentrum van Het Utrechts Archief. In beide leeftijdscategorieën is een mooie prijzenpot te verdelen: € 500,00 voor de winnaar en € 250,00 voor de tweede. De jury bestaat uit Geertrui van Synghel, senior onderzoeker bij Huygens ING; Michel Oosterbosch, voormalig diensthoofd van het Rijksarchief Antwerpen; en Els De Paermentier, docent middeleeuwse geschiedenis aan de UGent.

Gastheer Rick De Leeuw

De dag wordt aan elkaar gepraat door Rick De Leeuw, schrijver, zanger en Nederbelg bij uitstek. Ook aan de supporters is gedacht. Zij kunnen niet alleen aanmoedigen, maar ook deelnemen aan een aantrekkelijk nevenprogramma. Voor de Vlaamse finalisten en hun supporters wordt er een (gratis) bus ingelegd die vertrekt vanuit Antwerpen. De dag wordt feestelijk afgesloten met de prijsuitreiking en een receptie.

We duimen uiteraard voor de Vlaamse kandidaten! De uitslag maken we zo snel mogelijk bekend via onze Facebookpagina. De transcripties van de teksten, zowel uit de voorronde als de finale, worden meteen na afloop van de wedstrijd gepubliceerd op Wat staat daer?

Organisatie

Schrift-ure 2022 is een project van de deelnemers aan Wat staat daer? en de Rijksarchieven in Vlaanderen.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement