Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Het ei of de dakpan? Pater Dominique Pire, Nobelprijswinnaar voor de Vrede 1958

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 11/12/2019 tot 28/02/2020Bibliothèque Universitaire Moretus Plantin (BUMP): Rue Grandgagnage 19, 5000 NamurOpeningsuren:

Raadpleeg de openingsuren van BUMP

Tarieven: Gratis toegangContact : archives.namur@arch.be - +32 (0)81 65 41 98

Naar aanleiding van de 60e verjaardag van de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan Dominique Pire (1958) organiseert het Rijksarchief te Namen in samenwerking met de universiteit van Namen vanaf 11 december 2019 in BUMP (universitaire bibliotheek Plantijn-Moretus, Namen) een retrospectieve tentoonstelling  over pater Pire. In 2018 was de tentoonstelling te zien in het Rijksarchief te Namen.

Op 10 december 1958 kreeg Georges-Dominique Pire de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn werk ten voordele van Oost-Europese vluchtelingen. Ondanks deze prestigieuze erkenning bleef pater Pire voor velen een onbekende, net als zijn acties voor de minderbedeelden, zijn vredesengagementen of zijn originele opvattingen over de dialoog tussen mensen en volkeren.

Het archief van pater Dominique Pire dat vandaag bewaard wordt in het Rijksarchief te Namen, laat toe het uitzonderlijke leven van deze Nobelprijswinnaar te reconstrueren. De tentoonstelling geeft aan de hand van 18 panelen een overzicht van de belangrijkste fases uit de levensloop van pater Pire (1910-1969) en van de verenigingen voor familiehulp en hulp aan ontheemden, de Vredesuniversiteit en de bekende Vredeseilanden die hij heeft gesticht. De expo schenkt ook aandacht aan de humanistische gedachte die aan de grondslag ligt van het werk van pater Pire. 

De tentoonstelling L’œuf ou la tuile ? (Het ei of de dakpan?) wil de bezoeker doen stilstaan bij de vredesboodschap die pater Pire heeft willen doorgeven aan de toekomstige generaties.

Studiedag

Lees- en kijktip

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement