Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

DIGHIMAPS - Digital Maps and Archives. Activating Cartographic Collections in a Digital World

Texte petit  Texte normal  Texte grand

Inhoud

Het voorbije decennium heeft de massale digitalisering in hoge resolutie van historische kaarten, bijvoorbeeld via het CARTESIUS-project, het grote publiek in staat gesteld om kaartcollecties te verkennen met behulp van gemakkelijk toegankelijke geografische zoekmachines. In de komende jaren is het echter tijd om een stap verder te gaan: zorgvuldige georeferentie en vectorisatie van kaarten, evenals de (semi-)automatische herkenning van hun inhoud zullen ons in staat stellen om kaarten te koppelen aan andere soorten digitale inhoud. Initiatieven zoals de European Time Machine streven naar een technologische doorbraak die de 'Big Data of the Past' creëert.

Voortbouwend op de bestaande inspanningen op het vlak van digitalisering en geolokalisatie wil het FED-tWIN-project DIGHIMAPS het potentieel van digitale cartografische collecties als sleutel tot het ontsluiten van dit nieuwe digitale universum onderzoeken.

Partners

Het DIGHIMAPS-project wordt gefinancierd door de POD Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) en kadert in het onderzoeksprogramma FED-tWIN. Het wordt gerealiseerd in samenwerking tussen het Rijksarchief en de Universiteit Antwerpen.

Medewerkers

Wetenschappelijk comité

Promotoren zijn Marc Carnier voor het Rijksarchief en Tim Soens voor de Universiteit Antwerpen.

Nieuws

Momenteel geen nieuws over dit lopend onderzoek.

Links

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement