Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Het dagelijkse leven van de Waalse soldaten van Napoleon

Texte petit  Texte normal  Texte grand
25/09/2019Ateliers van de UCL-Bergen, voormalig Zwartzustersklooster: Rue des Soeurs Noires 2, 7000 Bergen

De lezing gaat van start om 20.00u.

Tarieven: Gratis toegangContact : archives.mons@arch.be - +32 (0)65 400 460
Wat weten we over het dagelijkse leven van de Waalse soldaten van keizer Napoleon Bonaparte? Over hun angst voor de gevechten, het lijden dat ze tijdens de campagnes doorstonden, de moeilijkheden waarmee ze dagelijks te maken hadden? Om deze vragen te beantwoorden, grijpt Bernard Wilkin terug naar de verzameling van 1200 brieven die tussen 1800 en 1814 geschreven werden door dienstplichtigen van het Napoleontische leger. De brieven worden bewaard in het Rijksarchief te Luik, en onthullen minder bekende aspecten van het Napoleontische rijk, zoals de angst en walging voor de gevechten.
 
Tijdens zijn lezing zal Bernard Wilkin ook het moeilijke dagelijkse leven van de soldaten belichten, de pijnlijke materiële omstandigheden, maar ook de vreugde en ontdekkingen die de Napoleontische oorlogen met zich meebrachten.

Bernard Wilkin is doctor in de geschiedenis en werkleider bij het Rijksarchief te Luik. Hij is auteur van vele boeken over de Napoleontische periode en over de twee wereldoorlogen.

Organisatie
 
De lezing is een co-organisatie van het Rijksarchief te Luik, het Rijksarchief te Bergen, de Belgische Napoleontische Vereniging en het Maison de la Mémoire de Mons.
 
   
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement