Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De eerste jaren van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie

Liefde voor het vaderland en strijd om archieven

Texte petit  Texte normal  Texte grand
15/06/2016Conferentiezaal CegeSoma: Luchtvaartsquare 29, 1070 BrusselTarieven: Gratis toegangContact : ambar.geerts@cegesoma.be - 02 556 92 11

Drie dagen na de bevrijding van Nederland werd het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie – het huidige NIOD – opgericht. Vanwaar deze overhaaste beslissing in een chaotische naoorlogse context? Hoe beïnvloedde de Duitse bezetting deze haastige beslissing? Op 15 juni 2016 komt Annemieke van Bockxmeer, onderzoeker verbonden aan het NIOD van 1989 tot 2012, de stormachtige geschiedenis van de beginperiode van de collectie van deze instelling toelichten tijdens een conferentie in het CegeSoma.

Uiteenlopende belangen

 Het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie is opgericht op 8 mei 1945. Deze snelle beslissing vloeide voort uit een toename van vaderlandslievende gevoelens tijdens de Duitse bezetting, zowel bij de bevolking als bij de overheid. De vorming van een oorlogscollectie die het leed van de bevolking wil vastleggen lijkt nochtans niet de meest urgente taak van een naoorlogse regering. Deze documentatie is echter wel van essentieel belang voor de justitie, het opsporen van vermiste personen en natuurlijk ook voor de historici die snel werden aangeworven voor de nieuwe instelling. De tegengestelde belangen van de verschillende groepen veroorzaken een chaotische situatie, een sterke concurrentie en zelfs conflicten tussen de verschillende organisaties.

Een expert terzake

Annemieke van Bockxmeer is historica en gespecialiseerd in oorlogsarchief. Zij was hoofd van het archief van het NIOD van 1996 tot 2012. Haar recente studie De oorlog verzameld, het ontstaan van de collectie van het NIOD (2014, De Bezige Bij) beschrijft de verwoede strijd tussen de verschillende organen en instellingen in de jaren direct na de bevrijding. Haar analyse is een ontleding van de werking van de maatschappij en van de Nederlandse autoriteiten in de naoorlogse periode.

Praktische info

  • Wat? Conferentie “De eerste jaren van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie: Liefde voor het vaderland en strijd om archieven” door Annemieke van Bockxmeer
  • Wanneer? Woensdag 15 juni 2016 om 14.30u.
  • Waar? Conferentiezaal van het CegeSoma, Luchtvaartsquare 29, 1070 Brussel
  • Taal? De voertaal van de conferentie is Nederlands.
  • Inkom? De toegang is gratis.
  • Inschrijven? Gelieve uw komst te melden via ambar.geerts@cegesoma.be of 02 556 92 11.
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement