Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Nieuwe opleidingen in archiefwetenschap en gegevensbeheer in Franstalig België

Texte petit  Texte normal  Texte grand
29/08/2023 - Archiefbeheer

Archiefwetenschap en gegevensbeheer zijn sectoren die de laatste jaren een hoge vlucht hebben genomen. Deze evolutie vertaalt zich in een hernieuwd opleidingsaanbod in Franstalig België. Tijd voor een overzicht, met het nieuwe academiejaar in zicht.

Voor het eerst wordt in de Federatie Wallonië-Brussel een gespecialiseerde master Archiefwetenschap en gegevensbeheer en -recht georganiseerd. De UCLouvain, de Université Saint-Louis - Brussel en de UNamur hebben de krachten gebundeld om een interdisciplinaire opleiding aan te bieden die een stevige theoretische en methodologische basis aanreikt en tegelijk je analytische vaardigheden en daadkracht stimuleert. Zo word je een informatieprofessional die dankzij een actief en dynamisch leertraject deze essentiële aspecten kan verwerken in strategieën en de praktijk.   

Sinds meerdere jaren al biedt de UCLouvain in het kader van de master Geschiedenis een verdieping aan in “Geschiedenis en archief”. Bij de ULB kan je binnen de master Geschiedenis de finaliteit “Archief en documenten” volgen.

De Université Saint-Louis - Brussel en de HE2B bieden een certificaat in Management en Verwerking van Archief en Informatie (MET@) aan: ideaal om je vaardigheden te ontwikkelen of je kennis bij te spijkeren als je betrokken bent bij archiefbeheer maar hiervoor geen specifieke opleiding hebt gevolgd. De opleiding bestaat uit 16 lessen, gegeven door experten uit de archiefsector, waarbij je ook archiefinstellingen bezoekt om je een “immersive experience” te bieden.  

Kansen genoeg dus om je bij te scholen en je in te werken in een sector die in volle ontwikkeling is!

Leestip

Gebeten door archiefbeheer? Hier vind je alvast de definities van sleutelbegrippen uit de archiefwetenschap (termen en thema’s).

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement