Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Werd één van jouw voorouders gedoopt in Brussel? Ontdek het online!

Texte petit  Texte normal  Texte grand
29/05/2018 - Digitalisering - Rijksarchief te Brussel

In 2010 besloot een groepje Brusselse vrijwilligers om de klappers op de Brusselse parochieregisters digitaal te beschrijven. Vandaag, acht jaar later, is hun databank met Brusselse doopgegevens afgewerkt. De ca. 500.000 namen uit de beschrijvingen van Clément, Roger, Robert, Michel en wijlen Aimée zijn geïntegreerd in onze zoekrobot Zoeken naar personen. Zo wordt het een fluitje van een cent om na te gaan of één van jouw voorouders gedoopt werd in Brussel!

Heb je een voorouder uit Brussel of ben je op zoek naar een geboortedatum van iemand die in Brussel leefde in de 17e of 18e eeuw? Dit kan je in principe opzoeken in de parochieregisters, waarin de parochiepriester de dopen, huwelijken en overlijdens noteerde. Probleem: in Brussel waren er zeven parochies, en de indices op deze parochieregisters zijn niet altijd volledig, of zijn soms enkel beschikbaar op voornaam. Genealogisch of biografisch onderzoek in Brussel was daarom een tijdrovende klus.

Daarop besloot een groepje Brusselse vrijwilligers in 2010 om de klappers op de Brusselse parochieregisters in te voeren op computer en te publiceren in onze zoekrobot Zoeken naar personen. Vandaag, acht jaar later, is het project afgewerkt!

Circa 500.000 namen uit de parochieregisters van zeven parochiekerken werden ingevoerd, van de 16e tot de late 18e eeuw. Het team analyseerde bovendien de persoonsgegevens van meer dan 100.000 huwelijken en meer dan 100.000 Brusselse overlijdens.

Opgelet, het gaat niet om de volledige akte, enkel de naam van de dopeling, de datum van de doop en de parochiekerk werden beschreven. Wie meer wil weten (bijv. de namen van de ouders), kan de originele akte online raadplegen via de zoekrobot.

Met dank aan…

Dit Brusselse vrijwilligersproject werd gerealiseerd door Clément Verdoy, Roger Sulon, Robert Debeer, Michel Vanwelkenhuyzen en wijlen Aimée Dandoy, waarvoor het Rijksarchief, maar ook vele genealogen, hen ontzettend dankbaar zijn.

Lees meer

Update pagina: 20/01/2023

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement