Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Vlaams-Nederlands Kampioenschap Paleografie

Schrift-ure 2022. Prijskamp Oud Schrift Lezen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 16/05/2022 tot 01/10/2022Openingsuren: Tarieven: Gratis toegangContact : Joke.Verfaillie@arch.be -

Hou je van geschiedenis of ben je als student of stamboomonderzoeker een kei in het ontcijferen van oude handschriften? Dan hebben we goed nieuws! Op zaterdag 1 oktober 2022 vindt de eerste Vlaams-Nederlandse paleografiewedstrijd plaats in Utrecht, dat in 2022 900 jaar stadsrechten viert. Vanaf maandag 16 mei start de online preselectie. Word jij de beste paleograaf van Vlaanderen en Nederland?

Paleografie (het kunnen lezen van oude handschriften) is niet alleen belangrijk voor onderzoekers in archieven of universiteiten, het is ook gewoon leuk voor iedereen die van geschiedenis en taal houdt. En of je nu professioneel met geschiedenis bezig bent, of gewoon graag historische documenten ontcijfert, álle kenners van oud schrift uit Vlaanderen en Nederland krijgen nu de kans om zich te meten tijdens deze wedstrijd.

Hoe gaat zo'n wedstrijd in zijn werk?

Iedereen kan deelnemen. Er zijn twee leeftijdscategorieën voorzien, 25+ en 25-, speciaal voor studenten en jongeren. 

De digitale voorronde gaat van start op 16 mei en eindigt op 16 juni om 16.00 uur. 

Op zaterdagmiddag 1 oktober heeft de finale plaats in de EXPO (het publiekscentrum) van Het Utrechts Archief. Daar zullen de beste paleografen uit de voorronde tegen elkaar strijden om de titel. In beide categorieën is een mooie prijzenpot te verdelen (het is een prijskamp!): € 500,00 voor de winnaar en € 250,00 voor de tweede. De voorronde en de finale zullen bestaan uit het transcriberen van in totaal zeven teksten. In de voorronde vindt dit digitaal plaats, in de finale schriftelijk. De transcriptieregels worden bij de oefeningen vermeld.

De jury bestaat uit Geertrui van Synghel, senior onderzoeker Huygens ING, Michel Oosterbosch, voormalig diensthoofd van Rijksarchief Antwerpen en Els De Paermentier, docent middeleeuwse geschiedenis Universiteit Gent. Juryvoorzitter en presentator van de dag is schrijver, dichter, zanger en Nederbelg bij uitstek Rick de Leeuw. Ook aan de supporters is gedacht. Zij kunnen niet alleen aanmoedigen, maar eveneens deelnemen aan een aantrekkelijk nevenprogramma, met onder andere een bezoek aan de tentoonstelling “900 jaar leven met water in Utrecht” in de EXPO van Het Utrechts Archief. Voor de Vlaamse finalisten en hun supporters wordt er een (gratis) bus ingelegd die vertrekt uit Antwerpen. De dag wordt feestelijk afgesloten met de prijsuitreiking en een borrel.

Organisatie 

Schrift-ure 2022 is een project van de deelnemers aan Wat staat daer? en de Rijksarchieven in Vlaanderen, waaraan de volgende instellingen meewerken:

Deze wedstrijd is mede mogelijk gemaakt door het GO Fonds en het NOT Fonds.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement