Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Tweede Collection Day in het Rijksarchief te Eupen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
28/04/2018Rijksarchief te Eupen: Kaperberg 2-4, 4700 EupenOpeningsuren:

Zaterdag 28 april 2018, van 9.00u tot 12.00u.

Tarieven: Gratis toegangContact : staatsarchiv.eupen@arch.be - +32 (0)87 55 43 77

Het Rijksarchief te Eupen is voor de Collection Day 2018 samen met enkele partnerinstellingen op zoek naar kranten en tijdschriften uit de periode vóór 1945. Heb je nog kranten of magazines uit die tijd en wil je ze duurzaam laten bewaren? Afspraak op zaterdag 28 april 2018, tussen 9.00u en 12.00u, in Eupen!

Tijdens de eerste Collection Day in 2017 verzamelden het Rijksarchief te Eupen, het Centrum voor Oost-Belgische Geschiedenis (Zentrum für Ostbelgische Geschichte) en het Museum Zwischen Venn und Schneifel in St. Vith brieven, dagboeken, schoolboeken, foto’s en andere historische stukken. De oproep vond veel gehoor en leverde zeer divers en interessant bronnenmateriaal op. Velen schonken zelfs hun documenten zodat deze bewaard kunnen blijven voor de komende generaties.

Ook dit jaar krijgen we graag stukken die persoonlijke herinneringen vertegenwoordigen.

Concreet zijn we voor de Collection Day 2018 vooral op zoek naar KRANTEN en TIJDSCHRIFTEN uit de PERIODE vóór 1945! Heb je nog kranten of magazines uit die tijd en wil je ze duurzaam laten bewaren? Wees dan zeer welkom om ze ons te bezorgen. Heb je nog collecties met kranten en tijdschriften van na 1945, kom dan eens langs of telefoneer om ons te laten weten welke exemplaren je ter beschikking wil stellen, zodat we kunnen nagaan hoe jouw exemplaren onze collecties kunnen aanvullen.  

We zoeken vooral bepaalde kranten (“Grenz-Echo” van vóór 1940, “Landbote” en de bijlagen ervan uit de periode vóór 1940, “Die Fliegende Taube”, “Eupener Nachrichten” en “Eupener Zeitung”), evenals tijdschriften die werden uitgegeven door scholieren, verenigingen (CAJ, enz.), vakorganisaties, politieke partijen, enz. Een aantal van onze tijdschriftencollecties zijn reeds volledig (zoals bijvoorbeeld deze van heemkundige kringen), maar van andere hebben we slechts losse exemplaren of soms zelfs helemaal niets omdat we van het bestaan van de publicatie niet op de hoogte zijn. Vandaar een warme oproep ons te helpen om deze lacunes weg te werken door je persoonlijk archief eens grondig te doorspitten en ons te laten weten welke documenten in je bezit zijn.

Door je documenten ter beschikking te stellen van het Rijksarchief draag je bij tot een zekere en duurzame bewaring van al die historische schatten. Je kan ze ons schenken, ze permanent uitlenen (en op elk ogenblik terugkrijgen), of ter beschikking stellen voor de tijd die nodig is om er een digitale kopie van te maken zodat alle belangstellenden ze kunnen raadplegen. De keuze is volledig aan jou! Het Rijksarchief is in ieder geval de plek waar je foto’s en documenten optimaal bewaard kunnen worden en op lange termijn ter beschikking kunnen worden gesteld van iedere onderzoeker.

Heb je dus nog kranten of tijdschriften die je op een of andere manier ter beschikking wil stellen? Kom dan op zaterdag 28 april 2018 tussen 9.00u en 12.00u naar het Rijksarchief te Eupen of naar het Museum ZVS of geef ons een seintje. Onze experten staan je graag te woord om al je vragen te beantwoorden. 

   

   

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement