Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

De dossiers oorlogsschade aan private goederen (Tweede Wereldoorlog) worden sinds 2015 volledig in het Rijksarchief bewaard. Om de toegankelijkheid van de dossiers te vergroten, werden de fiches die de verschillende series ontsluiten gedigitaliseerd. De fiches met betrekking tot oorlogsschade aan ondernemingen en verenigingen zijn intussen ook online raadpleegbaar.

Een groot deel van het archief van het kartuizerklooster Mont-Saint-André te Chercq ging verloren bij de brand in het Rijksarchief te Bergen in 1940. Een aantal documenten uit de 14de tot de 19de eeuw bleven evenwel gevrijwaard en zijn nu geïnventariseerd.

05/01/2017 - Evenementen - Namen
Tentoonstelling over de landschapsherinnering van Floreffe

Van 9 december 2016 tot 17 maart 2017 loopt in het Rijksarchief te Namen een tentoonstelling waarin heden en verleden van de gemeente Floreffe thematisch worden vergeleken. Aan de hand van diverse documenten schetst de expo “De mémoire de paysages” de evolutie van het landschap in en rond Floreffe. Toegang is gratis.

03/01/2017 - Aanwinsten - Kortrijk

Het Rijksarchief te Kortrijk ontving onlangs een merkwaardige schenking: een pakketje van zeven oorkonden en nog wat andere stukken. De schenker had ze geërfd van zijn vader, die ze na de Tweede Wereldoorlog van een antiquair had ontvangen. Het gaat om enkele verloren gewaande oorkonden uit de archieven van de Groeningeabdij in Kortrijk en de Abdij van Sint-Pieters en Onze-Lieve-Vrouw in Merkem. 

22/12/2016 - Digitalisering - ARA

In 1914, enkele dagen na de start van de Duitse bezetting van Brussel, richtte een groepje Belgische politici en financiers het Nationaal Hulp- en Voedselcomité op (NHVC). Het stond onder meer in voor de verdeling van levensmiddelen en het toekennen van allerhande uitkeringen aan kinderen, werklozen, families van soldaten enz. Het archief van het NHVC wordt bewaard in het Algemeen Rijksarchief en sinds kort zijn de activiteitenverslagen van het NHVC online raadpleegbaar. Ze bevatten massa’s statistieken, tabellen en socio-economische informatie over het leven in België tijdens Wereldoorlog I.

21/12/2016 - Archiefbeheer

Op 21 december 2016 is in het Belgisch Staatsblad een ministerieel besluit verschenen over de technische voorschriften en normen waaraan archieflokalen van de overheden en openbare instellingen opgesomd in art. 2 § 2, moeten voldoen. Voor het Rijksarchief is de publicatie van dit ministerieel besluit een nieuwe, belangrijke stap in de richting van een sluitend reglementair kader, dat tot doel heeft overheden tot een rationeel archiefbeleid aan te zetten en de duurzame bewaring van maatschappelijk relevante overheidsinformatie te waarborgen.

In november 2016 verscheen het nieuwe boek van CegeSoma-collega Nico Wouters: Mayoral Collaboration under Nazi Occupation in Belgium, the Netherlands and France, 1938-46. De Engelstalige publicatie vergelijkt de rol van burgemeesters onder de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog in België, Nederland en Frankrijk (Nord en Pas-de-Calais). In juni 2017 wordt het boek officieel voorgesteld tijdens een internationaal congres in Canterbury.

Overdrachten en ontsluiting van gerechtelijk archief? Kijk zelf hoever we staan

Het vijfjarig programma Interuniversitaire Attractiepool ‘Justice & Populations’ is een samenwerkingsverband van 14 universiteiten en federale wetenschappelijke instellingen. Het vertrekpunt is een bottom up-benadering van justitie, met aandacht voor de interacties tussen instellingen, sociale groepen en individuen, van de late 18de eeuw tot vandaag. Projectmedewerkers Christophe en Delphine lichten de twee doelstellingen van dit project toe die voor het Rijksarchief belangrijk zijn: het wegwerken van de achterstanden in de ontsluiting van gerechtelijk archief uit de 19de en de 20ste eeuw, en de overbrenging van archieven die nu nog her en der aanwezig zijn in verschillende rechtbanken of gevangenissen.

 Bekijk de projectfilm om te zien hoever we staan!

16/12/2016 - Evenementen - ARA
Lezing in Waulsort (Hastière) over de deportaties tijdens de Eerste Wereldoorlog

Honderd jaar geleden werden de eerste Belgische burgers als werkkrachten naar Duitsland gedeporteerd. Op vrijdag 16 december 2016 om 19.30u geeft Arnaud Charon in Waulsort (Hastière) een lezing over de vaak vergeten problematiek van de deportaties tijdens de Eerste Wereldoorlog.

 Lees meer

Onlangs werden niet minder dan 20.000 beelden van het internationaal persagentschap Sipho ontdekt. Ze zullen het Sipho-archief, bewaard in het CegeSoma, vervoegen. Hierin zitten reeds 175.000 afbeeldingen met betrekking tot Belgisch en buitenlands nieuws uit de periode 1930-1944.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement