Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
18/10/2017 - Publicaties - ARA

Het archief Vendôme-Nemours biedt een inkijk in de geschiedenis van het privéleven van de belangrijkste koninklijke families van Europa. Een nieuwe publicatie wil deze kostbare stukken, bewaard in het Algemeen Rijksarchief, eindelijk de aandacht geven die ze verdienen.

17/10/2017 - Inventarisatie - Publicaties - ARA

Jean-Paul Emonds-Alt was een van de grootste Belgische ontwerpers van de 20e eeuw. Na zijn overlijden in 2014 schonk zijn weduwe belangrijke archiefstukken aan het Algemeen Rijksarchief, waaronder het relaas van de reis die Paul Briart eind 19e eeuw ondernam in Congo.

Vrijwilligers hebben in het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren een omvangrijk project succesvol afgerond. Het gaat om de indexering van aangiften van nalatenschap, ook successieaangiften of erfenisaangiften genoemd, van het registratiekantoor Herentals voor de periode 1818 tot 1899. Genealogen en heemkundigen krijgen hiermee makkelijk toegang tot een massa persoonsgebonden 19e-eeuwse informatie.

12/10/2017 - Evenementen - CegeSoma - ARA
Gastvrij Brussel?

De tentoonstelling ‘Gastvrij Brussel?’ vertelt hoe de hoofdstad van België sinds 1830 is geëvolueerd naar een wereldstad die 180 nationaliteiten herbergt. De expo is het resultaat van een samenwerking tussen het Joods Museum en het Rijksarchief. Plaats van afspraak? Het Joods Museum van België, van 13 oktober 2017 tot 18 maart 2018.

09/10/2017 - Restauratie - Bergen

Op 5 september 2017 heeft het ministerie van Cultuur van de Franse Gemeenschap een besluit uitgevaardigd waarmee het ontwerp van het doksaal van de Sint-Waltrudiskerk geklasseerd wordt als topstuk. Door die erkenning wordt benadrukt dat het gaat om een uitzonderlijk stuk dat bijzondere bescherming geniet.

04/10/2017 - Aanwinsten - Brussel

Het Rijksarchief verwerft elk jaar meer dan 10 km, in hoofdzaak hedendaags, archief. De verwerving van een 15de-eeuwse pauselijke bul is zonder meer uitzonderlijk. Wordt een dergelijk document dan gekocht? En wat is het waard? Het behoort tot het openbaar domein, en is van onschatbare waarde. De bul in kwestie kwam dankzij de opmerkzaamheid van het Brusselse Veilinghuis Henri Godts terecht waar ze hoort, kosteloos.

Het Algemeen Rijksarchief bewaart 28 strekkende meter archief over de activiteiten van het Belgische Rode Kruis tijdens de Eerste Wereldoorlog. Via de inventaris kan je het volledige archief raadplegen in onze leeszaal in de Ruisbroekstraat. Maar enkele reeksen uit dit bestand zijn ook gedigitaliseerd en online raadpleegbaar, of digitaal te raadplegen in de leeszalen. Het gaat om de steekkaarten met de gegevens van gewonde Belgische soldaten die werden verpleegd in Belgische ziekenhuizen, en enkele honderden foto’s.

Tussen 1914 en 1948 kende België vijf voedselcrisissen. Toch kon de Belgische bevolking telkens opnieuw aan hongersnood ontsnappen. Een doctoraat in de geschiedenis van een archivaris van het Rijksarchief leidde tot een nieuwe publicatie waarin wordt nagegaan hoe ons land die voedselcrisissen te boven kwam. En hoe dit zelfs leidde tot een Belgisch “economisch mirakel”.

28/09/2017 - Archiefbeheer - ARA

Om aansluiting te vinden bij de hervorming van het gerechtelijk landschap heeft het Rijksarchief, in nauwe samenwerking met de FOD Justitie, de selectielijst voor de archieven van de rechterlijke macht uit 2009 geactualiseerd.

Het archief van Charles-Ferdinand Nothomb heeft een omvang van meer dan 400 strekkende meter. Het werd tussen 1975 en 2016 naar het Rijksarchief overgebracht en bevat voornamelijk beleidsdocumenten uit de periode 1960-2005. Verschillende stadia van de politieke loopbaan van Nothomb komen erin aan bod, terwijl een aantal persoonlijke dossiers licht werpen op de persoonlijkheid van de politicus. In het archief is ook briefwisseling terug te vinden en diverse stukken zoals bijvoorbeeld cursussen die Nothomb gaf aan de universiteit.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement