Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
21/09/2021 - Evenementen - Leuven
Lezing – Onderzoek naar en omgang met onroerend erfgoedrelicten uit de Tweede Wereldoorlog in Vlaams-Brabant

Na een lange, noodgedwongen pauze pakken het Rijksarchief Leuven en het Documentatiecentrum Vlaams-Brabant de draad van de voor- en najaarslezingen weer op! Wees welkom voor een boeiende zaterdagnamiddag in het Provinciehuis van Leuven. Beleef de impact van WO II op bouwkundige, landschappelijke en archeologische erfgoedrelicten in Vlaams-Brabant. Duik in de verhalen die schuilen achter de militaire infrastructuur, de materiële schade aan privébezittingen en de crash-sites. Met oog voor eigentijds bronnenmateriaal, recente onderzoekpistes en publieksprojecten, krijg jij een unieke blik op het verleden.

Bestandscontrole in het Algemeen Rijksarchief: 27 september tot 1 oktober 2021

De leeszaal van het Algemeen Rijksarchief is wegens bestandscontrole gesloten tijdens de week van 27 september tot 1 oktober 2021.

Bestandscontrole in het Rijksarchief Luik: 4 tot 8 oktober 2021

De leeszaal van het Rijksarchief Luik is wegens bestandscontrole gesloten tijdens de week van 4 tot 8 oktober 2021.

Leeszaal Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier gesloten op woensdag 29 september 2021

Op 29 september 2021 wordt in het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier de bronnengids Belgique, Congo, Rwanda et Burundi. Guide des sources de l’histoire de la colonisation. Vers un patrimoine mieux partagé ! voorgesteld aan de pers. De leeszaal is die dag bijgevolg gesloten voor het publiek.

COVID-19
Videoreeks over ‘Afrika-archief’

De overbrenging van 9,5 km ‘Afrika-archief’ van de FOD Buitenlandse Zaken naar het Rijksarchief is volop bezig. De archivarissen van onze cel AfricArch geven in een videoreeks toelichting bij deze gigantische archiefoperatie!

  1. Algemene introductie (algemeen rijksarchivaris Karel Velle)
  2. De archieven met betrekking tot de kolonisatie die worden bewaard in het Rijksarchief (archivaris Marie Van Eeckenrode)
  3. De herkomst van de archieven met betrekking tot de kolonisatie die worden bewaard in het Rijksarchief (archivaris Luis Angel Bernardo y Garcia)
  4. Het gebruik van archieven met betrekking tot de koloniale periode (archivaris Marie Van Eeckenrode)
  5. Het project DIGICOLJUST - Colonial Violence, Subaltern Agency and Shared Archival Heritage: A Digital Platform of Colonial Judiciary Sources (archivaris Tommy De Ganck)
  6. Het project SHARE: ‘Supply a Fair and Transparent Access to a shared Heritage - the ‘Africa Archives’ - to implement Decolonised Research about Belgian colonisation in Congo, Rwanda and Burundi (1885-1962)’ (archivaris/onderzoeker Bérengère Piret)
09/09/2021 - Digitalisering - ARA
50.000 kaarten van het Rijksarchief opgeladen in Cartesius

Eind augustus werden 2.378 gegraveerde en gedrukte kaarten en plannen van het Algemeen Rijksarchief in Cartesius opgeladen. Zo overschrijden we de kaap van 50.000 unieke kaarten en plannen uit de collecties van de Rijksarchieven (50.479 om exact te zijn) die vrij raadpleegbaar zijn via het portaal Cartesius! De collectie van gedrukte kaarten bevat stukken van de 16e tot de 20e eeuw: kaarten van Mercator, Ortelius en Hondius, stadsplannen, kaarten van spoorwegen en postroutes, plannen van militaire versterkingen en veldslagen, ... uit binnen- en buitenland.

Een groot deel van het archief van het Bestuur der Waterwegen van het ministerie van Openbare Werken lag lange tijd vergeten in een opslagplaats en was slechts bekend bij een handvol insiders. Dankzij tussenkomst van het Algemeen Rijksarchief en met financiële steun van het Waals Gewest werd beslist om daar verandering in te brengen. Ettelijke duizenden dossiers zijn nu voor iedereen ontsloten.

Open Monumentendag - Ontdek het vernieuwde Rijksarchief Antwerpen

Het sprookjesachtige belle époque-​gebouw van het Rijksarchief Antwerpen is sinds dit voorjaar eindelijk terug open voor het publiek. En het resultaat mag gezien worden! Dankzij de geslaagde renovatie en de aanzienlijke uitbreiding kon het monumentale Rijksarchiefgebouw zijn rol als centrum van historische kennis en bewaarplaats van waardevol archivalisch erfgoed in de wijk Zurenborg terug opnemen. Ter gelegenheid van Open Monumentendag kunnen bezoekers uitzonderlijk ook een blik werpen in de archiefdepots en de ruimten die normaal niet voor het publiek toegankelijk zijn.

06/09/2021 - Onderzoek - Publicaties - ARA

Archivaris Guy Coppieters, verbonden aan het Algemeen Rijksarchief, herwerkte voor onze reeks Studies in Belgian History het doctoraat dat hij in 2017 succesvol verdedigde. Het boek laat zich samenvatten in drie begrippen: steenkool, staat en strijd. Tegelijk komen onderliggende aspecten zoals nationalisering, migratie … en zelfs vrouwenstemrecht ruim aan bod. Daal mee af in de verrassende ondergrond van de Belgische steenkoolpolitiek!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement