Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Fotodagboek

Kleine letters  Normale letters  Grote letters

Onze maandelijkse fotorubriek biedt een concreet beeld van waar de medewerkers van het Rijksarchief precies mee bezig zijn, waarom en voor wie ze het doen. Deze maand toont duivel-doet-al Hilde Janssens hoe haar werkdagen voor en achter de schermen van het Rijksarchief te Gent eruit zien!

In april 2012 ging ik van start bij het Rijksarchief te Gent. Voordien werkte ik voor het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid in Brussel. Het Rijksarchief te Gent was toen nog gevestigd in het charmante Geraard de Duivelsteen, een middeleeuwse burcht in het historische centrum van de stad, die evenwel niet langer geschikt bleek als archiefbewaarplaats. Aangezien onze ploeg beperkt was in omvang, was iedereen multi-inzetbaar en werden we ingeschakeld voor de leeszaaldienst, het uithalen en terugplaatsen van archiefdocumenten en het beantwoorden van schriftelijke en telefonische vragen.

Sinds 2015 zijn we gehuisvest in een gloednieuw archiefgebouw in de Bagattenstraat, dat in schril contrast staat met het Duivelsteen: een enorme leeszaal, grote bureau- en archiefbewerkingsruimtes en geklimatiseerde archieflokalen met een capaciteit van in totaal 40 kilometer archief. Het is nog steeds een beetje wennen. We hebben ook een groter team nu, aangezien enkele  collega’s van het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren naar Gent verhuisden. Mijn takenpakket is daardoor iets gewijzigd. Ik sta momenteel in voor het secretariaat (briefwisseling, boekhouding, telefoon) en behandel de vragen over notariaatsarchief.

 

   
   
   

Deze pagina delen:
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement