Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Fotodagboek

Kleine letters  Normale letters  Grote letters

Jolien Dekoninck behaalde in 2015 haar diploma geschiedenis aan de Universiteit Gent. Aansluitend volgde ze de interuniversitaire masteropleiding in gender en diversiteit. Geschiedenis blijft echter haar eerste passie; daarom solliciteerde ze vorig jaar bij het Rijksarchief te Kortrijk. Sinds 1 juni 2017 is Jolien er aan de slag als leeszaalverantwoordelijke. Maak kennis met Jolien via dit fotodagboek!

Alle bezoekers van het Rijksarchief te Kortrijk passeren langs Jolien. Lezers kunnen niet alleen bij haar terecht om archiefstukken aan te vragen en te laten ophalen ter raadpleging, maar krijgen ook antwoord op heel wat praktische vragen in verband met onze archiefwerking.

Heb je SAM nog niet volledig onder de knie? Jolien helpt je graag verder. Ben je nieuw in de leeszaal en nog niet vertrouwd met het ontcijferen van historische termen? Of heb je nood aan contextinformatie om de stukken die je opvroeg te kunnen doorgronden? Jolien gaat de uitdaging aan. Gelukkig kan ze steeds terugvallen op de kennis van onze archivaris in Kortrijk, de ervaring van haar collega’s, de rijke bibliotheek van het Rijksarchief te Kortrijk … en ja: af en toe ook op Google.

Wanneer je niet zelf naar de leeszaal kan komen, kan je Jolien bellen of mailen. Notarissen doen vaak een beroep op haar voor de opvraging van akten. Maar de meeste vragen komen van genealogen die op zoek zijn naar een geboorte-, huwelijks- of overlijdensakte. Soms worden ook dossiers uit de rechtbankarchieven opgevraagd door het parket of wil iemand een dossier van de interneringscentra raadplegen.

Tenslotte is Jolien een actieve schakel in het archiefbeheer van het Rijksarchief te Kortrijk, via het schonen, herverpakken en beschrijven van nieuw binnengekomen archief en de retroconversie van oude toegangen. Ze laat zich niet afschrikken door stof, schimmel of – al dan niet dode – kleine beestjes. Wanneer de nieuwe stukken hun plaatsje hebben gekregen in het depot, registreert Jolien ze in SAM. Zo kunnen ze makkelijk worden teruggevonden, wanneer lezers ze willen raadplegen.

Het persoonsarchief van Ernest Warlop en het archief op papieren drager van Radio 2 West-Vlaanderen heeft ze al onder handen genomen. Momenteel is het de beurt aan de verwerking van de bundels van Joseph de Bethune en het archief van de landmetersfamilie de Bersacques. De diversiteit aan stukken in het fonds de Bethune is waarvoor Jolien het doet. Soms laat ze zich tijdens het herverpakken van de periodieken verleiden tot het lezen van de artikels, het bladeren door de reclameblaadjes uit de jaren 1950 en zich verwonderen over wat toen “in” was. Eens historica…

 

         
         
    

Deze pagina delen:
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement