Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

De reeks inventarissen van de archieven van de aankoopcomités, verantwoordelijk voor de aankoop en onteigening van vastgoed voor rekening van de Belgische Staat, werd uitgebreid met een inventaris voor het archief van het aankoopcomité van Charleroi: 33 strekkende meter archief, beschreven in 1.376 inventarisnummers.

30/09/2020 - Divers

Vele burgers en organisaties keken vorige week uit naar de tekst van het akkoord dat zeven politieke partijen sloten om met de nieuwe federale regering van start te gaan. Die tekst werd op 30 september ruim verspreid. Ondertussen is ook de samenstelling van die nieuwe regering bekend. De politieke verantwoordelijke voor het Rijksarchief is staatssecretaris voor wetenschapsbeleid Thomas Dermine, een 34-jarige handelsingenieur uit Charleroi. Rekening houdend met de vele uitdagingen op het vlak van modernisering en uitbreiding van de gebouweninfrastructuur is ook de persoon van Mathieu Michel belangrijk. Michel is nl. staatssecretaris bevoegd voor onder meer de Regie der Gebouwen. Welke delen van het regeerakkoord zijn voor het Rijksarchief belangrijk?

29/09/2020 - ARA

De onafhankelijkheidsverklaring van ons land kwam er niet zonder slag of stoot, maar werd voorafgegaan door de Septemberrevolutie. In Brussel kwam het in september 1830 tot een gewapende confrontatie tussen het regeringsleger en opstandelingen, die een revolutionaire regering vormden: het Voorlopig Bewind. Een week nadat het leger van koning Willem I zich uit het Brusselse Warandepark had teruggetrokken, verklaarden de opstandelingen op 4 oktober 1830 de onafhankelijkheid van België.

29/09/2020 - Onderzoek - Digitalisering - ARA

Mediëvisten en vroeg-modernisten, opgelet! De gedigitaliseerde stadsrekeningen van tientallen Zuid-Nederlandse steden, bewaard in het archief van de Rekenkamers in het Algemeen Rijksarchief, staan online. Het gaat om steden in de graafschappen Vlaanderen, Henegouwen en Namen; de hertogdommen Brabant, Limburg en Luxemburg; en de heerlijkheden Doornik en Mechelen. Alles bij elkaar staan nu 9.476 stadsrekeningen online, goed voor meer dan 700.000 digitale beelden.

28/09/2020 - Divers - CegeSoma

Het is niet toevallig dat de UNESCO dit jaar, in de context van de wereldwijde COVID-19 pandemie, als thema voor de Internationale dag voor toegang tot informatie (IDUAI) heeft gekozen voor “toegang tot informatie in crisistijd”. De slogan van de dag – die ieder jaar op 28 september wordt georganiseerd – is 'Toegang tot informatie – Levens redden, vertrouwen wekken, hoop brengen'. Voor het CegeSoma (Rijksarchief), het studie- en documentatiecentrum dat de conflicten bestudeert van de 20e eeuw en met name de twee wereldoorlogen, is dit een veelbetekenend onderwerp. Het CegeSoma boog zich naar aanleiding van #IDUAI over de informatieverspreiding tijdens de Tweede Wereldoorlog.  

De inspecteur-generaal van de Hygiëne was vanuit Brussel verantwoordelijk voor de hygiëne- en gezondheidsaangelegenheden in Belgisch-Congo en Rwanda-Urundi. Hij won inlichtingen in over de gezondheidstoestand in de kolonie, controleerde en coördineerde het werk van de vertegenwoordiging ter plaatse, documenteerde zich over de stand van zaken in het onderzoek van de tropische geneeskunde en onderhield nauwe contacten met gezondheidswerkers in Europa en daarbuiten. Zijn archieven, met een volume van 35,5 strekkende meter, documenteren de periode 1888-1965 en bevatten bijgevolg ook archiefstukken uit de periode van de Onafhankelijke Congostaat. De inventaris van dit archief is zopas gepubliceerd. Het archief zelf kan in de leeszaal van het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier geraadpleegd worden.

24/09/2020 - Onderzoek - ARA
FED-tWIN-project DIGHIMAPS gaat van start

Op 1 september 2020 ging het onderzoeksproject DIGHIMAPS van start, een samenwerking tussen het Rijksarchief en Universiteit Antwerpen. Zorgvuldige georeferentie en vectorisatie van kaarten, evenals de (semi-)automatische herkenning van hun inhoud, zullen ons in de toekomst meer en meer in staat stellen om kaarten te koppelen aan andere soorten digitale inhoud. Voortbouwend op de bestaande inspanningen op het vlak van digitalisering en geolokalisatie wil dit FED-tWIN-project het potentieel van digitale cartografische collecties als sleutel tot het ontsluiten van dit nieuwe digitale universum onderzoeken.

21/09/2020
Bibliografie van de Geschiedenis van België
19/09/2020 - Archiefbeheer

Tien jaar geleden, op 23 september 2010, werden twee uitvoeringsbesluiten van de Belgische archiefwet in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Beide koninklijke besluiten werden op dezelfde datum, op 18 augustus 2010, ondertekend. Het eerste had betrekking op het archieftoezicht en de selectie en vernietiging van archieven; het tweede op de overbrenging van archieven. Het waren belangrijke reglementaire teksten, want ze hielden een belangrijke aanvulling in van de archiefwet van 24 juni 1955, die het jaar voordien, in 2009, een aantal substantiële wijzigingen had ondergaan. De besluiten zorgden voor verduidelijking en uitdieping van de wet en waren een belangrijke stimulans voor de organisatie van het archieftoezicht en voor de verwerving van overheidsarchieven, twee kerntaken van het Rijksarchief.

15/09/2020 - Evenementen - Brugge
Tentoonstelling – West-Vlaanderen onder vuur. Oorlogsschade tijdens de Tweede Wereldoorlog

75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog organiseert het Rijksarchief te Brugge, van 15 september tot 23 december 2020, een tentoonstelling over de materiële schade die werd aangericht in West-Vlaanderen. Bijna een kwart van de bestaande gebouwen in deze provincie werd tussen 1940 en 1945 deels beschadigd, of zelfs volledig verwoest door het oorlogsgeweld. Na de oorlog dienden gedupeerden een aanvraag tot een schadevergoeding in bij de overheid. Het Rijksarchief te Brugge bewaart voor West-Vlaanderen 1,1 kilometer archief over oorlogsschade aan private goederen, waarvan meer dan 130.000 individuele dossiers. De schadedossiers bevatten naast administratieve documenten ook een indrukwekkende hoeveelheid onuitgegeven foto’s, bouwplannen, plattegronden en andere opmerkelijke stukken.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement