Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
30/05/2016 - Evenementen - Saint-Hubert
Studiedag over Charles-Ferdinand Nothomb: een staatsman, een tijdperk

Op vrijdag 10 juni 2016 organiseert het Rijksarchief te Saint-Hubert samen met de provincie Luxemburg, de Université catholique de Louvain, de universiteit van Luik en de archief- en documentatiedienst van de vzw voor permanente vorming Centre Permanent pour la Citoyenneté et la Participation (CPCP) de studiedag Charles-Ferdinand Nothomb, un homme d’État, une époque. Het Rijksarchief te Saint-Hubert huisvest ongeveer 450 meter archief dat in 2010 door Charles-Ferdinand Nothomb in bewaring werd gegeven.
Deelname aan de studiedag is gratis. Graag inschrijven vóór 1 juni 2016.

29/05/2016 - Divers - ARA
IMMIBEL: projectwebsite gelanceerd

Het project IMMIBEL is een BRAIN-project dat aan de hand van inter- en cross-disciplinair onderzoek peilt naar de schaal, de chronologie en de aard van de 19de eeuwse migratie naar België. Specifieke aandacht gaat uit naar de politieke, economische, sociale en culturele dimensies van de wisselwerking tussen vreemdelingen en verschillende lagen van de Belgische samenleving. De periode van onderzoek (1840-1890) was een uitzonderlijke periode in de Europese en Belgische geschiedenis, gekenmerkt door opwaartse mobiliteit en toenemende economische integratie. Het opkomen van de ‘moderne natiestaat’ verbreedde de kloof tussen binnen- en buitenland. Projectmedewerkers van IMMIBEL hebben zopas een website online gebracht waar je het project van zeer dichtbij kan volgen!

 Klik hier om naar de IMMIBEL-website te gaan

Op een jaar tijd hebben het Rijksarchief en de FOD Economie samen 8 km archief ‘aangepakt’: 6,3 km werd geselecteerd voor vernietiging, 900 meter blijft na analyse bij de FOD omdat het nog administratief nut heeft en ruim 800 meter wordt verpakt, geïnventariseerd en overgebracht naar het Rijksarchief. Indrukwekkende cijfers!

26/05/2016 - Publicaties - Gent

De Oost-Vlaamse landboeken behoren tot de meest geraadpleegde archieven van het Rijksarchief te Gent. Zowel heemkundigen, studenten geschiedenis als academische onderzoekers maken dankbaar en frequent gebruik van de rijke informatie die in deze bronnen besloten ligt. Reden genoeg voor het Rijksarchief en de provincie Oost-Vlaanderen om de handen in elkaar te slaan en de valorisatie en restauratie van deze landboeken samen aan te pakken. De publicatie van een repertorium en van een onderzoeksgids, voorgesteld in het Rijksarchief te Gent op 24 mei 2016, vormde het orgelpunt van deze synergie.

22/05/2016 - Divers - Louvain-la-Neuve

Op 9 mei 2016 werd de doctoraatsverhandeling van Marie van Eeckenrode, wetenschappelijk medewerker van het Rijksarchief, over de Staten van Henegouwen in de late middeleeuwen en de vroegmoderne tijd bekroond met de jaarlijkse prijs van de Koninklijke Academie van België, een traditie die teruggaat tot 1769. Proficiat, Marie!

21/05/2016 - Divers - Beveren

In de zomer van 1708 arriveerde de hoogbejaarde Thomas Vardapiet de Wanand, abt van de orde van Sint-Anthonius en aartsbisschop van het Heilig Kruis in de kerkprovincie Gochtan in Perzisch Armenië, in Antwerpen, waar hij kort nadien overleed. Hij werd begraven in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen, voor het hoogaltaar. Benieuwd naar de nalatenschap van aartsbisschop Vardapiet?

Het Hertogdom Limburg, het Land van Dalhem, het Land van Valkenburg en het Land van ‘s-Hertogenrade (Rolduc) vertoonden tijdens het ancien régime bijzondere socio-economische en culturele kenmerken. Het Rijksarchief heeft ettelijke honderden meter archief van deze Limburgse instellingen geïnventariseerd, waaronder documenten van de Tolkamer van Limburg, van de Staten van het Hertogdom Limburg en van de Landen van Overmaas.

Het Rijksarchief te Namen bewaart een uitzonderlijke collectie laat-19de-eeuwse foto’s. Een deel van dit fotoarchief werd gedigitaliseerd en kan voortaan digitaal worden geraadpleegd in alle leeszalen van het Rijksarchief. Het gaat om 1.409 afdrukken op glasplaat met foto’s van Namen en omgeving, maar ook van Zwitserland, Bulgarije, Italië, China, Frankrijk, Egypte en Midden-Europa.

28/04/2016 - Restauratie - ARA

De voorbije jaren digitaliseerde het Rijksarchief bijna 57.000 kaarten en plattegronden. Een aantal dat nog steeds toeneemt. Hiervan zijn er al bijna 41.000 exemplaren in de leeszalen in digitale vorm beschikbaar voor onderzoek. En we doen verder. Momenteel is het de beurt aan de kaarten en plannen van het Rijksarchief te Luik.  Maar voor ze gedigitaliseerd worden, moeten heel wat kaarten langs het restauratieatelier. 

25/04/2016 - Divers - Brugge

Het Brugse Gruuthusemuseum, sinds juli 2014 gesloten voor een grondige restauratie, lanceerde op 11 maart 2016 de reeks ‘Brugge in 100 objecten’. Het project brengt 100 erfgoedobjecten samen die belangrijke gebeurtenissen, evoluties of personen uit de geschiedenis van Brugge incarneren. Het Rijksarchief te Brugge is als lokale erfgoedpartner vanzelfsprekend op de afspraak. Zo werd op 22 april 2016 een ‘crimineel examinatieboek’ van de schepenbank van Brugge uit de jaren 1633-1637 voorgesteld, bewaard in het Rijksarchief te Brugge.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement