Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
Bestandscontrole in het Algemeen Rijksarchief: 27 september tot 1 oktober 2021

De leeszaal van het Algemeen Rijksarchief is wegens bestandscontrole gesloten tijdens de week van 27 september tot 1 oktober 2021.

Bestandscontrole in het Rijksarchief Luik: 4 tot 8 oktober 2021

De leeszaal van het Rijksarchief Luik is wegens bestandscontrole gesloten tijdens de week van 4 tot 8 oktober 2021.

Leeszaal Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier gesloten op woensdag 29 september 2021

Op 29 september 2021 wordt in het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier de bronnengids Belgique, Congo, Rwanda et Burundi. Guide des sources de l’histoire de la colonisation. Vers un patrimoine mieux partagé ! voorgesteld aan de pers. De leeszaal is die dag bijgevolg gesloten voor het publiek.

COVID-19
Open Monumentendag - Ontdek het vernieuwde Rijksarchief Antwerpen

Het sprookjesachtige belle époque-​gebouw van het Rijksarchief Antwerpen is sinds dit voorjaar eindelijk terug open voor het publiek. En het resultaat mag gezien worden! Dankzij de geslaagde renovatie en de aanzienlijke uitbreiding kon het monumentale Rijksarchiefgebouw zijn rol als centrum van historische kennis en bewaarplaats van waardevol archivalisch erfgoed in de wijk Zurenborg terug opnemen. Ter gelegenheid van Open Monumentendag kunnen bezoekers uitzonderlijk ook een blik werpen in de archiefdepots en de ruimten die normaal niet voor het publiek toegankelijk zijn.

WK Wielrennen in Leuven: leeszaal gesloten op 23 en 24 september 2021
Het laatste weekend van september supporteren we met z'n allen dat Lotte Kopecky en Wout Van Aert (Jasper Stuyven mag ook) de regenboogtrui in eigen land houden. Het Rijksarchief Leuven heeft het voorrecht om de renners letterlijk aan de achterdeur te zien passeren. Jammer genoeg is het gebouw daardoor wel amper bereikbaar en zijn we genoodzaakt om op donderdag 23 september de leeszaal te sluiten. De renners verkennen dan het parcours. Met een minimumbezetting zorgen we er die dag wel voor dat notarissen en rechtzoekende burgers stukken digitaal kunnen raadplegen. Op vrijdag 24 september, wanneer de junioren en U23 hun wedstrijd rijden, is het Rijksarchief Leuven volledig gesloten. De medewerkers van het Rijksarchief Leuven werken die dag van thuis uit.
 
Openingsuren Rijksarchief te Leuven tijdelijk beperkt

Van 22 maart tot 1 juni 2021 is wegens een tijdelijk personeelstekort de leeszaal van het Rijksarchief te Leuven enkel nog open op dinsdag en donderdag, van 9u tot 16u30. Zoals in alle leeszalen van het Rijksarchief is een bezoek momenteel enkel mogelijk op afspraak.

Het renovatieproject van het Rijksarchiefgebouw in de Antwerpse Zurenborgwijk heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Tussen de goedkeuring van de bouwaanvraag in 2004 en de voltooiing van de werken lag een tijdspanne van niet minder dan 16 jaar. Na jaren van onzekerheid, uitstel en stilte kunnen we eindelijk goed nieuws brengen. Op dinsdag 6 april 2021 opent het Rijksarchief opnieuw zijn deuren aan de Door Verstraeteplaats!

In januari 2021 werd ons vernieuwde depot in Aarlen, met verdubbelde capaciteit (!), in gebruik genomen. Bovendien namen het personeel en de trouwe bezoekers van het Rijksarchief te Aarlen met pijn in het hart afscheid van diensthoofd Michel Trigalet, die naar het Rijksarchief te Luik is verhuisd. Zijn functie in Aarlen wordt overgenomen door Vincent Pirlot.

Leeszaal in Beveren vanaf november 2020 enkel nog open op woensdag en donderdag

Ter voorbereiding van de verhuis van een deel van de archieven naar het gerenoveerde Rijksarchiefgebouw in Antwerpen zal vanaf november 2020 de leeszaal van het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren uitsluitend nog open zijn op woensdag en donderdag. Vooraf reserveren blijft verplicht. Wie een plaats wil reserveren, moet minstens 2 werkdagen vooraf via e-mail contact opnemen met het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren. Voorlopig blijven alle archieven raadpleegbaar.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement