Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Plaats delict. Forensische fotografie als getuige van het gerechtelijk onderzoek

Texte petit  Texte normal  Texte grand
21/11/2023 - Rijksarchief te Luik

Dit boek onder redactie van Laurence Druez (Rijksarchief Luik) en Xavier Rousseaux (UCLouvain, CHDJ), rijk geïllustreerd en met een voorwoord van Anne Gruwez, ere-onderzoeksrechter, belicht enkele decennia politieonderzoek. Het basismateriaal daarvoor is de fotocollectie van de Technische en Wetenschappelijke Politie van Luik sinds 1923, die meer dan 100.000 foto's bevat. Het gaat om portretten van verdachten, scènes van moorden, ongevallen, wedersamenstellingen, interieurs van huizen, stads- en plattelandsgezichten, autopsiezalen, enz. Allemaal getuigen ze van de evolutie van het gerechtelijk proces, politiewerk en onderzoeksmethoden, maar ook van vele andere aspecten van de 20ste-eeuwse samenleving.

De auteurs bespreken de evolutie van het politiewerk en de forensische geneeskunde, de bijdrage van de fotografie aan de historische accidentologie en de sociale aspecten die er onvermijdelijk mee verbonden zijn. De afgelopen eeuw zijn misdaden en ongelukken vastgelegd door de camera, die laat zien hoe de 20ste-eeuwse samenleving reageerde op ongeluk. Gevangen gezichten, gekneusde lichamen, bevroren landschappen, geplunderde interieurs, alledaagse voorwerpen, afdrukken en sporen van geweld bieden een tegenbeeld van een omgeving die getekend werd door economische crises en technische innovaties, oorlogen en bezettingen.

Voor specialisten van het verleden werpen deze beelden een nieuw licht op de wereld waar wij vandaan komen. Voor criminaliteitsdeskundigen vertegenwoordigen ze de herinnering aan praktijken en kennis die ze nauwgezet hebben geleerd door de lens van hun voorgangers.

De auteurs

De auteurs zijn historici, magistraten, archivarissen, politieagenten en artsen:

  • Onder leiding van Laurence Druez (Rijksarchief Luik) en Xavier Rousseaux (UCLouvain, CHDJ).
  • Met bijdragen van Philippe Artières (Parijs, EHESS), Philippe Boxho (ULg, Institut médico-légal de Liège), Laurent Brück (Département de l'Urbanisme de la Ville de Liège), Mathilde Castadot, Manuel Charpy (CNRS, Laboratoire InVisu), Alain Colignon (CegeSoma/Rijksarchief), Clémence Delacour (Federale Gerechtelijke Politie), Charlotte Doyen (Musée de la Photographie, Charleroi), Chantal Kesteloot (CegeSoma/Rijksarchief), Adeline Rossion (Musée de la Photographie, Charleroi), Pierre Simon (Federale Gerechtelijke Politie), David Somer (UCLouvain, CHDJ), François Welter (UCLouvain, CHDJ), Bernard Wilkin (Rijksarchief Luik).

Te koop

Het boek is voor €34,95 te koop in het Algemeen Rijksarchief in Brussel en binnenkort ook in het Rijksarchief Luik. Je kan het boek bestellen via publicat@arch.be.

Ontmoeting publieksgeschiedenis in het CegeSoma

Het CegeSoma stelt tijdens de 10de Ontmoeting Publieksgeschiedenis van 2023 de publicatie 'Scènes de Crimes' centraal.

De voertaal van de conferentie is het Frans. Gasten zijn Laurence Druez, Xavier Rousseaux en politiecommissaris Pierre Simon. Een gesprek onder leiding van Alain Colignon.

  • Waar? Conferentiezaal van het CegeSoma: Luchtvaartsquare 29, 1070 Brussel.
  • Wanneer? Woensdag 20 december 2023, van 12.30 tot 14 uur. 
  • Inschrijving verplicht: isabelle.ponteville@arch.be of 02 556 92 11.

Het boek is ter plaatse te koop (€34,95).

Lees meer

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement