Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Open Monumentendag in Rijksarchief te Kortrijk

Texte petit  Texte normal  Texte grand
08/09/2019Rijksarchief te Kortrijk: G. Gezellestraat 1, 8500 KortrijkOpeningsuren:

Doorlopend van 10u tot 18u.

Tarieven: Gratis toegangContact : rijksarchief.kortrijk@arch.be - +32 (0)56 21 32 68

Open Monumentendag is hét grootste monumentenfeest van Vlaanderen. Honderden monumenten openen op zondag 8 september 2019 gratis de deuren om nieuwsgierigen te verwelkomen. Hét moment om verborgen plekjes te ontdekken, zoals... het Rijksarchief Kortrijk (www.arch.be/kortrijk)! Sluit aan bij één van de rondleidingen achter de schermen of bezoek de expo 'Een stad in puin: de verwoestende gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor Kortrijk'.

Opendeur

Van de 17e eeuw tot 1922 was het gebouw waar nu het Rijksarchief te Kortrijk gehuisvest is de Berg van Barmhartigheid, een pandjeshuis. Het gebouw werd ontworpen door architect Wenzel Cobergher. In 1944 werd het beschermde monument, toen de stadsbibliotheek, verwoest door luchtaanvallen. Sinds 1964 is het Rijksarchief er gevestigd. Een gids vertelt over de geschiedenis en de functie van het gebouw. Om het half uur start er een rondleiding door de archivarissen, die je een unieke blik achter de schermen gunnen en enkele topstukken uit 1000 jaar papieren erfgoed laten zien. Opgepast: het aantal deelnemers per rondleiding is beperkt tot 12. Inschrijven enkel ter plaatse.

Tentoonstelling - Een stad in puin: de verwoestende gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor Kortrijk

De Tweede Wereldoorlog richtte een enorme ravage aan in Kortrijk. Zo zorgde de inval van het Duitse leger en de daaropvolgende Leieslag in mei 1940 al voor veel oorlogsschade in Kortrijk en omgeving. In 1943 en 1944 legden verwoestende geallieerde luchtaanvallen, waarbij het vormingsstation aan de Marksesteenweg geviseerd werd, de stad grotendeels in puin. Meer dan 5000 gebouwen werden verwoest of zwaar beschadigd. Het Rijksarchief beheert het archief over oorlogsschade aan privégoederen, waaronder ook enkele duizenden individuele dossiers van Kortrijkzanen. Die bevatten naast talloze administratieve documenten ook een indrukwekkende hoeveelheid onuitgegeven foto’s, kaarten, plattegronden en andere opmerkelijke stukken. Aan de hand van deze archiefstukken maakt de tentoonstelling de verbijsterende vernielingen in Kortrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog opnieuw tastbaar.

De expo is op Open Monumentendag doorlopend te bezoeken van 10u tot 18u, en is naderhand nog tot en met vrijdag 27 september 2019 te bezichtigen in het Rijksarchief te Kortrijk tijdens de normale openingsuren.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement