Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Versie 2.0 van de databank ‘matrikels van de Oude Universiteit Leuven’ online

Texte petit  Texte normal  Texte grand
09/10/2023 - Onderzoek - Digitalisering - Rijksarchief te Leuven

Het Rijksarchief Leuven heeft een tweede versie van de databank ‘Matrikels van de Oude Universiteit van Leuven’ gelanceerd. In de matrikels werden de inschrijvingen opgetekend van meer dan 143.000 studenten uit heel Europa die van de 15de tot de 18de eeuw aan de Leuvense universiteit studeerden. Het zijn bronnen die op wereldwijde belangstelling kunnen rekenen. En die nu nóg beter ontsloten zijn.

Bijna 80 jaar nam de eerste ontsluiting van de matrikels in boekvorm in beslag: van 1903 tot 1980. Tal van onderzoekers maakten er dankbaar gebruik van. In de nasleep van de erkenning van de matrikels als UNESCO-werelderfgoed nam het Rijksarchief Leuven het initiatief om aanvullend de belangrijkste persoonsgegevens van ingeschreven studenten en personeelsleden (nl. naam, voornaam, inschrijvingsdatum, herkomst en bisdom) in een databank op te nemen. Zo zijn dankzij het nauwgezette werk (invoer van meer dan 143.000 records in een Excelbestand!) van een medewerkster van het Rijksarchief Leuven de inschrijvingsregisters sinds 2019 doorzoekbaar in onze zoekrobot ‘zoeken naar personen’. Om ook hergebruik voor onderzoeksdoeleinden te faciliteren, werd de volledige databank in 2020 opgeladen in de SODHA data repository.

Begin 2021 werd het Rijksarchief Leuven gecontacteerd door onderzoekers verbonden aan het interdisciplinaire LECTIO-instituut van de KU Leuven die interesse toonden in de databank: mits enkele aanpassingen zou ze immers uitstekend kunnen dienen als kerndatabase in een veel grotere, overkoepelende databasestructuur waarin nog verschillende kleinere onderzoeksdatabanken met biografische gegevens van personen verbonden aan de universiteit (studenten, professoren, boekdrukkers en -verkopers, enz.) zouden worden opgenomen. Een dergelijke constellatie zou nieuwe en ongeziene onderzoeksmogelijkheden openen naar de kennisnetwerken rond de Oude Leuvense Universiteit.

  

Databank 2.0

In 2022 sloegen het Rijksarchief Leuven en onderzoekers van het STUDIUM.AI-project van de KU Leuven effectief de handen in elkaar om de databank verder te optimaliseren en aan te vullen. Een vrijwilliger van het Rijksarchief en een stagiaire van de masteropleiding Digital Humanities zorgden samen voor het opschonen, corrigeren en uitbreiden van de gegevens. Naast de naam, voornaam, inschrijvingsdatum en plaats van herkomst van studenten, kan je in de nieuwe versie ook meer info vinden over de hoogte van het inschrijvingsgeld dat de studenten betaalden, de pedagogieën waaraan ze verbonden waren en of ze meer- of minderjarig waren op het moment van inschrijving.

Je kan de nieuwe versie van de databank vanaf nu downloaden via het online gegevensarchief SODHA. Binnenkort wordt de databank ook opgeladen in de online zoekomgeving van het Rijksarchief.

Lees en ontdek meer

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement