Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Belgische oorlogsvluchtelingen in Engeland tijdens WO I

Texte petit  Texte normal  Texte grand
30/11/2017 - Divers - Algemeen Rijksarchief

Het Algemeen Rijksarchief bewaart het belangrijkste archiefbestand waarmee de (familie)geschiedenis van de Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens WO I kan worden gevolgd: het Central register of (belgian) war refugees. Logisch dat we meewerkten aan de virtuele tentoonstelling van het Amsab-ISG over dit onderwerp.

Het Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis lanceerde op 10 november 2017 een online tentoonstelling over Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens WO I. Van de ruim anderhalf miljoen Belgen die tijdens WO I naar het buitenland vluchtten, kwamen er circa 250.000 in het Verenigd Koninkrijk terecht, waarvan 90% in Engeland.

Met de hulp van vele nazaten, familie- en heemkundigen en erfgoedprofessionals in Engeland en Vlaanderen werd het bijna vergeten verhaal van deze Belgische oorlogsvluchtelingen weer tot leven gebracht. Op de website www.belgianrefugees14-18.be vind je de link naar de tentoonstelling, maar ook waardevolle getuigenissen die niet of niet volledig in de tentoonstelling konden opgenomen worden. Het bronnenapparaat dat je op de website kan raadplegen, biedt een handleiding voor de zoektocht naar voorouders die naar Engeland vluchtten.

In de virtuele expo zijn verschillende documenten uit de collectie van het Algemeen Rijksarchief (ARA) verwerkt. In het ARA wordt immers het belangrijkste archiefbestand bewaard waarmee de levensloop van de vluchtelingen in Engeland kan worden gevolgd: het Central register of (belgian) war refugees, London. Het gaat om honderdduizenden formulieren die door de oorlogsvluchtelingen moesten ingevuld worden. Het archief is vrij raadpleegbaar in de leeszaal van het Algemeen Rijksarchief. Klik hier om de inventaris online te raadplegen.

Michaël Amara, diensthoofd Hedendaags Archief bij het Algemeen Rijksarchief en een van onze WO I-specialisten, stelde zijn expertise ten dienste van het wetenschappelijk comité van het project.

Lees meer

Wil je meer weten over de WO I-archieven die het Rijksarchief bewaart? Of over onze publicaties en evenementen rondom de Groote Oorlog? Ontdek ons online WO I-dossier!

Deze tekst delen:
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement