Vanaf 1 januari 2017 gelden in het Rijksarchief nieuwe openingsuren. We kiezen voor een gedifferentieerde aanpak wat de openingsuren van de verschillende leeszalen betreft. Waarom? De daling van het budget en de inkrimping van het personeelsbestand zijn bepalende factoren. Ook de gewijzigde noden van het publiek en de uiteenlopende regionale of lokale behoeften nopen tot deze keuze.
De vermindering van het aantal openingsuren betekent niet dat de dienstverlening wordt afgebouwd. Ook op weekdagen waarop een leeszaal gesloten is, blijven we beschikbaar (via e-mail of telefoon) voor vragen en opzoekingen, blijven we archieven ontsluiten, blijven we digitaliseren, blijven we publieksevenementen organiseren en blijft onze zoekwebsite search.arch.be online. Leeszaalbezoekers die omwille van de nieuwe regeling niet meer in de mogelijkheid zijn om hun archiefonderzoek uit te voeren, worden uitgenodigd om contact op te nemen met het diensthoofd van het rijksarchief in kwestie.
→ Klik hier voor een overzicht van de nieuwe openingsuren
→ Klik hier voor een overzicht van onze leeszalen
Philoména Claeys is genealoog in hart en nieren. Al meer dan 25 jaar spit ze haar stamboom uit langs moeders en vaders kant, maar dé grote doorbraak kwam er vorig jaar. Dankzij een Staat van Goed uit 1647, bewaard in het Rijksarchief te Brugge, kwam ze cruciale info te weten over één van haar stamvaders. Lees haar verhaal.
Het vijfjarig programma Interuniversitaire Attractiepool ‘Justice & Populations’ is een samenwerkingsverband van 14 universiteiten en federale wetenschappelijke instellingen. Het vertrekpunt is een bottom up-benadering van justitie, met aandacht voor de interacties tussen instellingen, sociale groepen en individuen, van de late 18de eeuw tot vandaag. Projectmedewerkers Christophe en Delphine lichten de twee doelstellingen van dit project toe die voor het Rijksarchief belangrijk zijn, nl. :
In 1934 schonk de Nederlandse regering honderden kaarten en plattegronden aan ons land. De collectie bestond vooral uit de plannen van de fortificaties van Zuid-Nederlandse steden, van de 17de eeuw tot de eerste helft van de 19de eeuw. Een 700-tal kaarten uit deze collectie zijn nu toegevoegd aan www.cartesius.be en dus online te bekijken. Lees meer
Aan het rijtje 'wolvenoren', 'staaltjes wol en laken', 'gescheurde speelkaarten' en een '18de-eeuws mes', kan sinds kort het woord 'duivenpootjes' worden toegevoegd. Benieuwd hoe deze pootjes in een dossier van het Hasseltse parket terechtkwamen, bewaard in het Rijksarchief te Hasselt? Lees meer
Onze leeszalen zijn gesloten van maandag 26 december 2016 tot en met maandag 2 januari 2017. We wensen u alvast een prettige eindejaarsperiode!
Het Rijksarchief is op zoek naar een diensthoofd/teamverantwoordelijke HR (m/v/x). Plaats van tewerkstelling is het Algemeen Rijksarchief in Brussel. Kandideren is mogelijk tot en met 19 december 2016. Meer info via de website van Selor of via ons vacaturefilmpje.
>> Vacatures