Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Paul Huybrechts, een groot kunstenaar

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 27/05/2020 tot 27/08/2021Rijksarchief Namen: Boulevard Cauchy 41, 5000 NamenOpeningsuren:

Dinsdag tot vrijdag: 9u - 16.30u.

Tarieven: Gratis toegangContact : archives.namur@arch.be - 081/65.41.98

Paul Huybrechts is wellicht de grootste hedendaagse Belgische graveerder en penningkunstenaar. In 2021 viert hij zijn 70ste verjaardag en 50 jaar internationale loopbaan. De meeste Belgen kennen hem misschien niet, maar zijn werk kennen ze eigenaardig genoeg wel. Het oudheidkundig genootschap van Namen (SAN) brengt ons dit in herinnering met een retrospectieve tentoonstelling in het Rijksarchief Namen. De expo staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.

Paul Huybrechts werd in 1951 geboren in Leuven. In 1969 haalde hij met de grootste onderscheiding een diploma beeldhouwkunst, maar hij koos voor een loopbaan in etsen en graveren. Na een getuigschrift te hebben behaald in het graveren van edele metalen volgde hij een opleiding voor het graveren in staal, de basistechniek voor het maken van postzegels. Hij vervolmaakte zijn opleiding en leerde nieuwe technieken in Duitsland en Zwitserland.

Op de leeftijd van 23 jaar keert hij terug naar België en begint hij als zelfstandige. Hij ontpopt zich al vrij snel als een zeer getalenteerd penningkunstenaar en zal zich 50 jaar lang aan deze kunst wijden. Hij is wellicht de enige nog levende Belgische graveerder die de techniek van de “taille directe” op staal beheerst.

Vandaag wordt Paul Huybrechts beschouwd als dé erfgenaam van de penningkunst in ons land. Hij wordt internationaal erkend en werkte voor prestigieuze huizen zoals Vacheron Constantin of Patek Philippe. Huybrechts zette zich actief in voor de internationale promotie van het graveren van penningen.

De tentoonstelling

Het oudheidkundig genootschap van Namen (Société archéologique de Namur), dat het op een na grootste penningenkabinet van België bezit, wil vandaag eer betuigen aan deze getalenteerde kunstenaar. De retrospectieve tentoonstelling die nog tot 27 augustus te bezoeken is in het Rijksarchief Namen (en die in 2022 naar Leuven verhuist) richt zich in de eerste plaats op het scheppend vermogen van de kunstenaar. Een boeiend parcours nodigt je als bezoeker uit om dingen aan te raken, te luisteren en de kunstwerkjes – het ene nog verfijnder dan het andere – te bewonderen. Zo ontstaat een echte nabijheid, waarbij je de kans krijgt je in te leven in de kunstenaar, in zijn zekerheden en overtuigingen, en soms zijn twijfels. Via subtiele associaties tussen video’s, topstukken, uitleg over graveertechnieken en zelfs een reconstructie van het atelier van Paul Huybrechts krijg je voeling met deze kunstenaar van hoog niveau, die in staat was te graveren met een precisie van 0,035mm!

Het gebakje van Proust

En dan komt plots het inzicht: maar natuurlijk, we kennen hem toch allemaal! Zijn naam is weinig bekend, maar zijn Belgische muntstukken en postzegels hebben we decennia lang in handen gehad. We hebben ze misschien zelfs verzameld. Dat eenzelfde hand naast deze “dagdagelijkse” stukken ook de eerste ecu’s, herdenkingspenningen zoals deze voor Europalia Mexico of uitzonderlijke uurwerkkasten heeft gegraveerd, getuigt van de bescheidenheid van een groots kunstenaar die zijn technische expertise gebruikt voor elk werkstuk dat hij moet ontwerpen, van het meest eenvoudige tot het meest prestigieuze. Naast de technische prestaties en het meesterschap van Paul Huybrechts krijgen in de tentoonstelling ook de overtuigingen en de engagementen van de kunstenaar in verband met kunst en samenleving een welverdiende plaats. Aan de hand van een aantal hoofdonderwerpen zoals geschiedenis, architectuur en liefdadigheid, maar ook door verwijzing naar zijn onstilbaar verlangen om zijn ervaring te delen en te vergelijken met deze van kunstenaars uit de hele wereld, wordt het portret vervolledigd van deze “man”, in de meest humanistische betekenis van het woord.

Laat je ontroeren door fijne kunstwerkjes zoals de medailles van de Titanic of van de Egyptische prinses Arsinoë, en maak kennis met een grote persoonlijkheid uit de Belgische kunstgeschiedenis.

Leestips

  • Paul Huybrechts 70 - 50 jaar meestergraveur & medailleur, catalogus van het werk van Paul Huybrechts, 2de herziene uitgave, door L. Van Damme en P. Huybrechts, 2021.
  • Paul Huybrechts, meertalige uitgave van het SAN met steun van de Federatie Wallonië-Brussel, 2020.
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement