Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Pater Pire en de hulp aan ontheemden (jaren 1950): verleden / heden

Texte petit  Texte normal  Texte grand
10/12/2019Quai 22 (Culturele ruimte van de Universiteit Namen): Rue du Séminaire 22, 5000 Namen

Van 9.00u tot 17.00u (start van het bezoek aan de tentoonstelling).

Tarieven: Gratis toegangContact : bernadette.petitjean@arch.be - +32 (0)81 65 41 98

Op 10 december 2019 komen historici, archivarissen, onderzoekers uit diverse disciplines en praktijkdeskundigen in “Quai 22” (Namen) samen voor een studiedag rond de figuur van pater Pire en de problematiek van de hulp aan ontheemden.

Met de term “ontheemden” (in het Engels: Displaced Persons of DP) worden hier de gedeporteerden of vluchtelingen uit Oost-Europa aangeduid die na de Tweede Wereldoorlog vastzaten op het grondgebied van het voormalige Derde Rijk. Ondanks grootscheepse operaties van de Verenigde Naties voor repatriëring en hervestiging zaten eind jaren 1940 nog vele van deze mensen in DP-kampen in Duitsland, Oostenrijk en Italië.  

Pater Dominique Pire en zijn organisatie voor hulp aan ontheemden hebben zich vanaf 1949 ontfermd over de meest kwetsbaren onder hen, zoals ouderen, zieken, kreupelen, vrouwen en alleenstaande kinderen, die destijds niet in staat waren te emigreren en werden beschouwd als de “harde kern” van de DP’s.

Historici hebben deze problematiek nog maar weinig in het vizier genomen. Nochtans zijn er parallellen te trekken met de toestand waarin vele vluchtelingen vandaag in kampen verblijven.

De studiedag die wordt georganiseerd door het Rijksarchief te Namen, in samenwerking met de universiteit van Namen en de universiteit van Gent, wil deze problematiek definiëren en onderzoeken. In dat verband zal het onder meer ook gaan over het archief van pater Pire dat wordt bewaard in het Rijksarchief te Namen en over het archief van de Vreemdelingenpolitie en het UNHCR (Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen), beide bewaard in het Algemeen Rijksarchief.

Praktische info en programma

Leestips

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement