Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Internationaal colloquium: In the Heart of the Great War

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 26/10/2017 tot 28/10/2017Mons Memorial Museum: Boulevard Dolez 51, 7000 BergenTarieven: Gratis toegangContact : intheheartofthegreatwar@gmail.com -

Het gloednieuwe Mons Memorial Museum verwelkomt van 26 tot 28 oktober 2017 het internationaal colloquium In the Heart of the Great War – Au Cœur de la Grande Guerre, dat georganiseerd wordt in samenwerking met het CegeSoma. Het centrale thema? De interacties van burgers en militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog, want het leven van de militairen aan het front en van de burgers aan het thuisfront verliep minder gescheiden dan we vaak aannemen.

Het colloquium wil belichten hoe burgers en militairen elkaar ontmoetten en wat voor interactie daaruit voortkwam. Aan de hand van individuele levenstrajecten wordt nagegaan hoe op het niveau van het individu de militaire en civiele leefwerelden met elkaar vervlochten.

In een internationaal kader kunnen jonge onderzoekers ideeën uitwisselen en door middel van dialoog en debat tot een coherent beeld komen over deze thematiek.

Programma

Drie wetenschappers van het Rijksarchief verzorgen een lezing.

Op donderdag 26 oktober 2017 om 16u40 is het de beurt aan Pierre-Jean Niebes. Als archivaris in het Rijksarchief te Bergen zal hij de archiefbestanden over de Groote Oorlog voorstellen die in het Rijksarchief te Bergen worden bewaard.

Vrijdag 27 oktober 2017 om 14u neemt Florent Verfaillie het woord. Als doctorandus verbonden aan het CegeSoma, geeft hij een presentatie over soldaten die, nadat ze gedeserteerd waren of een nieuwe functie hadden gekregen binnen het leger, terugkeerden naar hun burgerleven in bezet België en vervolgens collaboreerden met de Duitsers. Om 14u20 neemt Arnaud Charon, doctorandus bij het Algemeen Rijksarchief, de fakkel over met een presentatie over Belgische dwangarbeiders. Florent en Arnaud zijn betrokken bij het onderzoeksproject The Great War from Below.

Chantal Kesteloot, verantwoordelijke Publiekswerking bij het CegeSoma, leidt één van de sessies op donderdag.


Lees meer

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement