Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De protestantse tempels in Wallonië, getuigen van een levendige religieuze minderheid

Texte petit  Texte normal  Texte grand
08/09/2018Rue Saint-Pierre 31, 7340 Grand-Wasmes (Colfontaine)

De lezing gaat van start om 18.30u.

Tarieven: Gratis toegangContact : laurence.druez@arch.be - 04 229 74 97

Laurence Druez, doctor in de geschiedenis, werkleidster bij het Rijksarchief te Luik en medeauteur van een rijkelijk geïllustreerd boek over het protestants erfgoed van Wallonië, geeft op zaterdag 8 september 2018 om 18.30u in de protestantse tempel van Grand-Wasmes (Colfontaine) een lezing rond het thema Des lieux de mémoire insolites dans le Borinage : les temples protestants, témoins d’une minorité bien vivante.

De lezing maakt deel uit van de activiteiten in het kader van de Waalse Erfgoeddagen en de feestelijkheden rond de 150e verjaardag van de tempel van Grand-Wasmes (1868).

In de 19e eeuw vestigden zich in de Borinage en andere industriezones van het land talrijke protestantse gemeenschappen, mede dankzij de tolerante houding t.a.v. de erediensten die was ingeschreven in de Belgische Grondwet van 1831.   

Om het protestants documentair erfgoed te vrijwaren, werkt Laurence Druez momenteel aan een inventaris van het archief van de Protestantse Kerk van Dour, dat in augustus 2017 in bewaring werd gegeven bij het Rijksarchief te Bergen. De tempel van Dour, opgericht in 1837, is de oudste van België en wordt nog altijd voor de eredienst gebruikt. 

Het boek over het protestants erfgoed van Wallonië is te koop voor € 30,00 in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief  en in alle leeszalen van het Rijksarchief in Wallonië. Het kan ook besteld worden via publicat@arch.be,  via Amazon of in de betere boekhandel.

Leestips

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement