Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Boekvoorstelling: Wallonië tijdens de Groote Oorlog

Texte petit  Texte normal  Texte grand
15/12/2016Memorial Museum - Boulevard Dolez 51 - 7000 BergenTarieven: Gratis toegangContact : archives.mons@arch.be - cegesoma@cegesoma.be - 065 400 460 - 02 556 92 1

Donderdag 15 december 2016, om 18.30u, stellen historici Mélanie Bost en Alain Colignon hun nieuwe boek ‘Wallonië tijdens de Groote Oorlog’ voor in het Mons Memorial Museum in Bergen. Het Rijksarchief te Bergen en het CegeSoma zijn co-organisator. Het boek 'La Wallonie dans la Grande Guerre' toont aan de hand van origineel en kwalitatief hoogstaand fotografisch erfgoed hoe het leven eruit zag in Wallonië tijdens WO I.

Op basis van foto’s die werden genomen door de bezetter of amateur- en beroepsfotografen hebben Alain Colignon en Mélanie Bost, respectievelijk bibliothecaris en historica bij het CegeSoma, een beeld willen schetsen van de tragische jaren 14-18. Komen daarbij aan bod: de Duitse inval en de slachtpartijen van augustus 1914, de installatie van de bezettingsmacht, het beleid dat de Waalse bevolking uitbuitte, de burger en zijn dagelijks leven waarin aan alles een tekort was, de aanwezigheid van een vijandig leger, het geleidelijk wegvallen van het vertrouwde levenspatroon, en dat alles terwijl even verderop de strijd in alle hevigheid verderging.

Het boek La Wallonie dans la Grande Guerre toont met origineel en kwalitatief hoogstaand fotografisch erfgoed hoe men in Wallonië leefde tijdens WO I. De focus ligt op de grote steden (Luik, Charleroi, Namen, Bergen, enz.), de industriële agglomeraties (Borinage, Pays noir, Centrum, Moeskroen, enz.) en een aantal kleine stedelijke gebieden (Aarlen, Hoei, Waver, enz.).

De boekvoorstelling

Donderdag 15 december 2016, om 18.30u, stellen historici Mélanie Bost en Alain Colignon hun nieuwe boek ‘Wallonië tijdens de Groote Oorlog’ voor in het Mons Memorial Museum in Bergen. Het Rijksarchief te Bergen en het CegeSoma zijn co-organisator.

Iedereen welkom!

Waar te koop?

La Wallonie dans la Grande Guerre (Wallonië tijdens de Groote Oorlog) verschijnt in de reeks fotoboeken Villes en guerre, waarin zopas ook Bruxelles ville occupée (Brussel, bezette stad) verscheen.

De boeken zijn te koop bij het CegeSoma of via publicat@arch.be. Binnenkort zullen ze ook verkrijgbaar zijn in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief en in de verschillende vestigingen van de Rijksarchieven in Wallonië en Brussel.

  • KESTELOOT Chantal en BENVINDO Bruno, 1914-1918. Bruxelles ville occupée, Renaissance du livre, Brussel, 2016, 176 blz., € 20 (+ eventuele verzendingskosten).
  • COLIGNON Alain en BOST Mélanie, 1914-1918. La Wallonie dans la Grande Guerre, Renaissance du livre, Brussel, 2016, 176 blz., € 20 (+ eventuele verzendingskosten).
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement