Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Archieven van de Raad van Brabant: procesdossiers van particulieren (1452-1794)

Texte petit  Texte normal  Texte grand
05/12/2022 - Onderzoek - Inventarisatie - Publicaties - Rijksarchief te Brussel

De archieven van de Raad van Brabant blijven intrigeren. In een nieuwe inventaris zijn nu de procesdossiers van particulieren aan de beurt, bewaard door de procureur-generaal in de periode 1452-1794. Bijzonder, om verschillende redenen!

De procureur-generaal bewaarde deze dossiers omdat ze een bredere politieke, militaire of economische betekenis hadden. Ze overstijgen dus het individuele of anekdotische niveau. Je komt in dit archief vele interessante personen en instellingen tegen: lokale en regionale besturen, edellieden, kooplieden, ambachtsgilden, kerken en abdijen, een bisschop en zelfs de schilder David Teniers.

Aan de hand van de dossiers ontdek je personen verdacht van hekserij, moord en doodslag, lees je over ondervragingen onder tortuur of over ontsnapte gevangenen. Er zijn ook civiele betwistingen beschreven over molens, heidegronden, handelsvennootschappen, belastingen of aanpassingen in het landschap. 

        

Omdat het vaak om principiële zaken ging, werden soms kopieën toegevoegd uit middeleeuwse akten.

De inventaris bestaat in hoofdzaak uit meer dan duizend 17de- en 18de-eeuwse dossiers, maar bevat ook drie dossiers uit de 15de eeuw en een kleine honderd uit de 16de eeuw!
De dossiers worden bewaard in het Rijksarchief Brussel (Vorst), waar ze vrij raadpleegbaar zijn in de leeszaal.

Bijzonder is dat deze inventaris niet alleen het werk is van archivaris Harald Deceulaer, maar eveneens van drie ervaren vrijwilligers.

De inventaris

Je kan de inventaris online raadplegen via de zoekrobot of downloaden als pdf via de webshop. Beide opties zijn gratis. Wil je liever een papieren versie? Kom dan langs in het Rijksarchief Brussel (Vorst) of in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief. Of plaats je bestelling via publicat@arch.be.

BEHETS Paul, DE BEUL Joris, DECEULAER Harald en SLACHMUYLDERS Martine, Inventaris van het archief van de Raad van Brabant: Procesdossiers van particulieren bewaard door de procureur-generaal (1452-1794), reeks Inventarissen Rijksarchief Brussels Hoofdstedelijk Gewest nr. 96, publicatie nr. 6317, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2022, € 9,00.

​Deze inventaris vormt een aanvulling op twee inventarissen van de procureur-generaal en het Officie Fiscaal Supplement, die eerder dit jaar verschenen.  

Ontdek meer over het archief van de Raad van Brabant

Ontdek ook andere publicaties van het Rijksarchief.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement