Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Digitalisering van de glasplaten van het labo van de gerechtelijke politie van Luik

Texte petit  Texte normal  Texte grand
05/05/2022 - Digitalisering - Rijksarchief te Luik

Op 1 april 2019 bracht het laboratorium van de gerechtelijke politie van Luik (technische en wetenschappelijke politie) zijn fotocollectie – ongeveer 100.000 foto’s op glasplaat uit de periode 1923-1988 – over naar het Rijksarchief Luik. Drie jaar later is het Rijksarchief Luik gestart met de digitalisering ervan, met hulp van de vzw Celida en van Luc Stokart van de vzw Archives photographiques namuroises.

De digitalisering wordt uitgevoerd in het Rijksarchief Namen, waar zich de lokalen bevinden van de vzw Archives photographiques namuroises. De glasplaten op diverse formaten worden in het Rijksarchief Luik eerst ontstoft en herverpakt.

Door de uitstekende bewaartoestand, de beeldkwaliteit en de diversiteit in de afgebeelde onderwerpen (scènes van misdrijven, overvallen, wedersamenstellingen, stad- en plattelandszichten, bewijsstukken, foto’s van slachtoffers en verdachten, vingerafdrukken) biedt deze collectie talrijke onderzoeksmogelijkheden inzake het gerechtelijk apparaat, de sociale geschiedenis, stedenbouw, leefmilieu, vervoer en (foto)techniek. Zowel de provincies Luik, Namen, Luxemburg, als – tot 1972 – Limburg komen aan bod. Talrijke foto’s vormen illustraties bij feiten die zich afspeelden tijdens de Tweede Wereldoorlog.  

In het bestand zit overigens een foto van de moord op Julien Lahaut op 18 augustus 1950. Ze inspireerde kunstenaar Jeremiah Day voor de tentoonstelling ‘Project Paleis’ (1 april - 21 juli 2022), ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.  

De eerste plaat die werd gescand, dateert van 16 juli 1923 en is een portret van de communist Giovanni Bertrand.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement