Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De Ieperboog tussen heropbouw en de herinneringspraktijken: terugblik op een eeuw herdenkingsleven

Texte petit  Texte normal  Texte grand
22/07/2021 - Onderzoek - Publicaties - CegeSoma – Studiecentrum Oorlog en Maatschappij - Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier

Vanaf 1914 zou Ieper, een welvarend en rustig middeleeuws stadje, een belangrijke plaats worden voor (de herdenking van) de Eerste Wereldoorlog. Dit eerste BTNG-nummer van 2021 (dubbelnummer) is een volledig Engelstalige thematische verkenning van de verschillende facetten van een eeuw intens herdenkingsleven rond deze emblematische plaats met veelvoudige betekenissen.

Niet minder dan 13 specialisten laten in dit BTNG-themanummer via onuitgegeven artikels, debatten en interviews hun licht schijnen op diverse aspecten zoals de demografische impact van de Eerste Wereldoorlog in Ieper, de rol van de oorlogstribunalen in de wederopbouw en de plaats van Ieper in het collectieve mondiale geheugen. Maar ook beschouwingen over de toekomst van Ieper nu de herdenkingswoede rond 100 jaar WO I achter de rug is, komen aan bod.

Dit speciale nummer van het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis, samengesteld door Delphine Lauwers, wetenschappelijk medewerker bij het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier, en Matthew Haultain-Gall, wetenschappelijk medewerker bij de Université catholique de Louvain, is verkrijgbaar voor € 25,00 via het CegeSoma.  

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement