Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Archief van kunstschilder en cartoonist Sylvain Beerens geïnventariseerd

Texte petit  Texte normal  Texte grand
05/03/2020 - Inventarisatie - Publicaties - Rijksarchief te Gent

In 2018 schonk de familie van kunstenaar Sylvain Beerens zijn archief, inclusief schetsen en tekeningen, aan het Rijksarchief te Gent. Tussen die schetsen en tekeningen zijn tientallen werken te vinden die hij maakte tijdens zijn opsluiting in de naoorlogse repressieperiode. Tijdens Erfgoeddag 2019 werden deze tekeningen voor het eerst publiek getoond. En nu is ook de inventaris van dit archief(je) uitgegeven. Alle stukken die in de inventaris staan beschreven, zijn vrij raadpleegbaar in de leeszaal van het Rijksarchief te Gent.

Sylvain Beerens (1917-2005) was een kunstschilder en cartoonist uit de Vlaamse Ardennen, vooral gekend om zijn magische landschappen. Het grootste deel van zijn œuvre bestaat uit vrij gefantaseerde landschappen uit de Vlaamse Ardennen en de Schelde- en Leiestreek. Maar Beerens schilderde eveneens Nederlandse, Italiaanse en Spaanse panorama’s. Naast landschappen schilderde hij ook religieuze taferelen, zoals een kruisweg die in 2001 in de kerk van Sint-Maria-Lierde werd ingewijd.

Het werk van Beerens werd regelmatig tentoongesteld, maar nooit toonde hij de tientallen tekeningen en schilderijen die hij maakte tijdens zijn opsluiting in de naoorlogse repressieperiode (1944-1947). In bijdragen over zijn œuvre wordt hier met geen woord over gerept.

In 2018 wordt dit ‘taboe/geheim’ doorbroken, wanneer zijn schoondochter op zoek gaat naar een veilige bestemming voor zijn nagelaten werk. Via familie komt ze in contact met het Rijksarchief te Gent en op 18 november 2018 volgt een schenking van het archief van Sylvain Beerens, inclusief schetsen en tekeningen, aan het Rijksarchief. Tijdens Erfgoeddag 2019 worden deze tekeningen voor het eerst getoond aan een groot publiek. En nu is ook de inventaris van dit archief(je) uitgegeven. Alle stukken die in de inventaris staan beschreven, zijn vrij raadpleegbaar.

   

 

De inventaris

Je kan de inventaris, die enkel digitaal beschikbaar is, gratis downloaden via de link op de titel:

DROSSENS Paul, LAMPENS Dunya en VAN BOCKSTAELE Geert, Inventaris van het archief van kunstschilder en cartoonist Sylvain Beerens (1917-2005), Reeks Inventarissen Rijksarchief te Gent nr. 160, publicatienummer 6056, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2020.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement